В міській раді презентували ідею проекту щодо забезпечення житлом ВПО

Сьогодні, 5 червня, в міській раді представники Міжнародної організації з міграції (МОМ), Представництво в Україні, презентували ідею проекту щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

В заході взяли участь міський голова Сергій Шилін та його заступник Андрій Якимчук, керівники та співробітники структурних підрозділів Лисичанської міської ради, представники МОМ: голова Відділу з розробки та підтримки проектів Сікару Салуд, координатор Відділу з надзвичайних ситуацій та стабілізації Стефано Пес, юридичний радник Відділу з розробки та підтримки проектів Олена Луканюк та спеціаліст програми Відділу з надзвичайних ситуацій та стабілізації Тетяна Курінська.

Під час зустрічі було представлено структуру проекту «Житло для внутрішньо переміщених осіб». Координатори проекту запропонували три моделі довготривалих житлових рішень для переселенців: викуп житла для оренди та оренди з викупом, будівництво житла з подальшим викупом, будівництво для оренди як джерело доходів. Детально представивши кожну модель за презентував слайди, представники МОМ зауважили, що спочатку потрібно визначити, яка сама модель підходить для регіону. Окрім того, треба розуміти, скільки ВПО проживають у Лисичанську та чи мають вони бажання брати участь у проекті.

Також координатори проекту відзначили, що необхідно оцінити, чи є в місті недобудоване житло, що знаходиться у комунальній власності та може бути розглянуто для реалізації майбутнього проекту.

Присутні обговорили можливі варіанти виконання умов проекту та домовилися про співпрацю, яка розпочнеться з проведення фокус-групи для визначення нагальних потреб переселенців та з оцінки технічними координаторами проекту існуючих будівель, які згодом зможуть стати затишним житлом.