Депутати міської ради підтримали звернення чорнобильців щодо відкликання законопроекту від 22.05.2017 року №6480

Вчора, 22 червня, під час засідання чергової 32-ї сесії міської ради депутати одноголосно підтримали звернення Громадської організації «Ветерани Чорнобиля м. Лисичанська» наступного змісту.

Міська громадська організація «Ветерани Чорнобиля м. Лисичанська» звертається з проханням підтримати наші вимоги щодо відкликання законопроекту від 22.05.2017 року № 6480, який не просто порушує, а повністю скасовує права ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Кабінетом Міністрів України, який відповідно до ст. 93 Конституції України є суб’єктом права законодавчої ініціативи, направлено до Верховної Ради України законопроект «Про визнання такими, що втратили чинність, акти органів державної влади і управління Української РСР та постанови Верховної Ради України від 12 вересня 1991 року № 1545-XII „Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР“ та такими, що не застосовуються на території України, акти органів державної влади і управління Союзу РСР», який зареєстровано 22.05.2017 року за № 6480. Даний законопроект направлено на розгляд до Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України.

Зазначеним законопроектом пропонується визнати такими, що втратили чинність, всі акти органів влади і управління Української РСР, ухваленні та введені в дію до 24 серпня 1991 року. Нагадуємо, що блок чорнобильських законів, зокрема «Концепція проживання населення на територіях Української РСР із підвищеними рівнями радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», Закон України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» були прийняті у лютому 1991 року. Тобто, за логікою Уряду і ці Закони, в яких визначено статус чорнобильців, встановлено відповідні категорії, у тому числі інвалідів-чорнобильців, а також затверджено обсяг прав на соціальний захист ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, підлягають скасуванню. Скасовуються очевидно й інші акти, якими встановлювалися зони небезпеки, кратність оплати праці учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, страховий стаж, на підставі яких розраховуються пенсії ліквідаторам, тощо.

При цьому у Пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що він не потребує консультацій з громадськістю і не стосується соціальної сфери та прав інвалідів(!). Вважаємо це за помилку авторів законопроекту, або свідому спробу ввести в оману громадськість і народних депутатів України.

На зміну усіх актів, які пропонується скасувати, Уряд не пропонує ніяких реальних рішень щодо підтримки даної категорії громадян. Жодних гарантій щодо збереження соціального захисту, і навіть категорій ліквідаторів та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, законопроект не містить.

Тобто, урядовий законопроект № 6480 прямо загрожує правам громадян, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС та мають статус потерпілих.

Враховуючи вищевикладене ГО «Ветерани Чорнобиля м. Лисичанська» звертається до міського голови та депутатів Лисичанської міської ради з проханням розглянути та підтримати наші вимоги, які було висунуто ВГОІ «Союз Чорнобиль України» (осередком якої ми являємося) до Кабінету Міністрів на погоджувальній раді з обговорення пенсійної реформи, та направити дане звернення до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, та КМУ з вимогою не допустити прийняття законопроекту від 22.05.2017 року № 6480.

Керівник ГО «Ветерани Чорнобиля м. Лисичанська» І.І.Хричов