Депутаты Лисичанского городского совета обеспокоены ситуацией, сложившейся в образовании и здравоохранении города

Сегодня, 24 апреля, под председательством секретаря городского совета Михаила Власова состоялась очередная 65-я сессия Лисичанского горсовета

Лисичанская городская организация профсоюза работников образования и науки, педагогические коллективы школ, дошкольных и внешкольных учебных заведений обратились к депутатскому корпусу с требованием недопущения лишения социальных гарантий и трудовых прав педагогов. Данный вопрос был рассмотрен на заседаниях постоянных депутатских комиссий и вынесен на рассмотрение сессии. Депутаты Лисичанского горсовета приняли следующее обращение.

Звернення депутатів Лисичанської міської ради до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України

Депутати Лисичанської міської ради Луганської області виражають своє невдоволення та обурення з приводу ситуації, що склалася в освітній галузі у зв’язку з рішенням уряду щодо зменшення обсягів фінансування місцевих бюджетів.

Внаслідок прийняття змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» Міністерством фінансів України були обчислені нові розрахункові показники місцевих бюджетів, що передбачає зменшення видатків у бюджеті м. Лисичанська по галузі «Освіта» на оплату праці з нарахуваннями на 3,8 млн. грн. Під реалізацію секвестру бюджету Кабінетом Міністрів України були прийняті Постанови від 25.03.2014 р. № 88 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373», № 89 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. № 1073», які фактично встановлюють шлях скорочення видатків бюджету через зменшення надбавки педагогічним і бібліотечним працівникам за престижність праці. На практиці таке скорочення фонду оплати праці по галузі призведе до суттєвого зменшення й до того невеликої заробітної плати освітян, викличе різке погіршення матеріального становища працюючих, спричинить ще більшу соціальну напруженість та нестабільність у країні, яка й так потерпає від громадянських конфліктів. І це в той час, коли невпинно зростають ціни на товари та послуги, а законодавча та виконавча влада України не здатна регулювати цей процес або впливати на нього. Замість гарантованого зростання соціальних гарантій, підвищення заробітної плати ми маємо лише «дужче затягти паски». Складається враження, що нова центральна влада вирішила довести бюджетників на місцях до зубожіння та поставити на межу фізичного існування.

Звертаємо увагу на те, що дії уряду не були погоджені з профспілками, що грубо порушує норми Генеральної угоди та ставить під сумнів їх легітимність. Наміри про встановлення надбавок у зменшених, ніж граничні, розмірах звужують трудові права педагогічних працівників, що забороняється статтею 22 Конституції України.

У разі здійснення заходів передбачених даними постановами, в умовах відсутності коштів фонду оплати праці, педагоги 38 навчальних закладів міста у грудні 2014 року припинять навчально-виховний процес.

Депутати Лисичанської міської ради наполягають на тому, що освіта має підтримуватися будь-якою ціною, інакше реальною стає загроза існуванню суспільства і цілісності народу, зникне сенс існування держави.

У зв’язку з вищевикладеним, депутати Лисичанської міської ради наполегливо звертаються з проханням зберегти соціальні гарантії та трудові права педагогічних працівників навчальних закладів і установ міста та забезпечити дотримання вимог статті 22 Конституції України, якою заборонено при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних щодо звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

С аналогичной проблемой к депутатам обратились и работники здравоохранения города. По данному вопросу также было принято соответствующее обращение.

Тексты обращений депутатов Лисичанского горсовета будут направлены и.о. Президента Украины, в Верховную Раду Украины, Кабинет Министров Украины, Луганскую облгосадминистрацию.