Чи необхідно забудовнику у разі залучення субпідрядників отримувати ліцензію?

Держпідприємництво, на прохання підприємців, інформує

На сьогодні підприємець зобов’язаний отримувати ліцензію тільки на виконання будівельних робіт із будівництва об’єктів архітектури IV та V категорій складності.

Разом з цим, будівництво об’єктів, які виконуються будівельними компаніями для інших суб’єктів або на їх замовлення, здійснюється на умовах підряду.

Підрядник має право залучати до виконання договору третіх осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результати їх роботи. У цьому випадку підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядниками — як замовник.

Генеральний підрядник координує діяльність субпідрядників на будівельному майданчику, здійснює контроль за виконанням ними договірних зобов’язань, відповідає за організацію будівельного виробництва тощо.

За усталеною практикою договір підряду укладається замовником із підрядником, який здійснюватиме реалізацію основних (профільних) розділів проекту відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації.

Виходячи з наведеного, підряднику, у разі набуття ним статусу генерального підрядника, достатньо мати ліцензію на виконання будівельних робіт, які він буде здійснювати власними силами на об’єкті будівництва, за відповідним класом наслідків, зазначеним у додатку до ліцензії.

Більш детальна інформація за посиланням: http://www.dkrp.gov.ua/info/3681.htm

Інформація з сайту Дежпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/info/3680)