Як отримати ліцензію

ОТРИМАННЯ ЛІЦЕНЗІЇ

Перелік видів господарської діяльності для провадження яких необхідно отримувати ліцензії, наведено у статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

І. Порядок отримання ліцензій на види господарської діяльності, зазначені у частині третій статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», встановлено статтями 10, 11, 12, 14, 15 цього закону.

Перелік органів ліцензування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.11.2000 № 1698.

Щодо зазначених видів господарської діяльності можна виділити наступні етапи отримання ліцензії:

1. Ознайомлення із ліцензійними умовами провадження відповідного виду господарської діяльності

Ліцензійні умови встановлюють вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Ліцензійні умови провадження певного виду господарської діяльності та порядок контролю за їх додержанням затверджує відповідний орган ліцензування.

Відсутність ліцензійних умов на провадження певного виду господарської діяльності не є підставою для відмови у видачі ліцензії.

2. Підготовка документів для отримання ліцензії

Для окремих видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, до заяви про видачу ліцензії також додаються документи, вичерпний перелік яких встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756.

3. Подача органу ліцензування заяви про отримання ліцензії та документів, що до неї додаються

Рішення про видачу (або відмову у видачі) ліцензії приймається органом ліцензування протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви. Повідомлення про прийняте рішення протягом трьох робочих днів направляється заявнику.

Органу ліцензування заборонено вимагати від суб’єкта господарювання, який подає заяву на отримання ліцензії, документи, не передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756.

Заява про видачу ліцензії залишається без розгляду, якщо:

  • заява подана (підписана) особою, яка не має на це повноважень;
  • документи оформленні з порушенням вимог статті 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»;
  • немає в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців відомостей про заявника або наявні відомості про перебування юридичної особи у стані припинення шляхом ліквідації (перебування фізичної особи — підприємця у стані припинення підприємницької діяльності) чи про державну реєстрацію її припинення (державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця).

Підставами для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії є:

  • недостовірність даних у документах, поданих заявником, для отримання ліцензії;
  • невідповідність заявника згідно з поданими документами ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, зазначеного в заяві про видачу ліцензії.

4. Внесення плати за видачу ліцензії

Після отримання від органу ліцензування повідомлення про прийняте рішення про видачу ліцензії заявником вноситься плата у розмірі, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 № 1755 «Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу». Документ, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, подається до органу ліцензування.

5. Отримання ліцензії

Протягом трьох робочих днів з дня отримання документу, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, орган ліцензування оформлює ліцензію.

Якщо заявник протягом тридцяти календарних днів з дня направлення йому повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії не подав документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії, або не звернувся до органу ліцензування для отримання оформленої ліцензії, орган ліцензування, який оформив ліцензію, має право скасувати рішення про видачу ліцензії або прийняти рішення про визнання такої ліцензії недійсною.

У разі надання суб’єктом господарювання копії опису, яку було видано заявнику при прийомі заяви про видачу ліцензії, орган ліцензування робить відмітку про дату прийняття документів, що підтверджують внесення заявником плати за видачу ліцензії.

Господарська діяльність на підставі ліцензії, виданої органом ліцензування, яким є центральний орган виконавчої влади чи державний колегіальний орган, здійснюється на всій території України.

Господарська діяльність на підставі ліцензії, виданої органом ліцензування, яким є місцевий орган виконавчої влади або спеціально уповноважений виконавчий орган рад, здійснюється на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

ІІ. Зазначений порядок розповсюджується також на перелік видів господарської діяльності, наведений у частині другій статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», проте має особливості, встановлені спеціальними законами, а саме:

Вид господарської діяльності:

Спеціальні закони:

Обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

(культивування рослин, включених до таблиці І переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку)

Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори»

Виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами

Закон України «Про лікарські засоби»

Охоронна діяльність

(охорона майна громадян;

охорона майна юридичних осіб;

охорона фізичних осіб)

Закон України «Про охоронну діяльність»

ІІІ. Порядок отримання ліцензії на види господарської діяльності, зазначені у частині першій статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», регулюється спеціальними законами.