У міській раді пройшов семінар щодо змін діючого законодавства у сфері державного ринкового нагляду та податкового законодавства

Вчора, 4 березня, у Лисичанський міській раді під головуванням першого заступника міської ради Андрія Шальнєва пройшов семінар з питань змін діючого законодавства у сфері державного ринкового нагляду та податкового законодавства. Захід відбувся в рамках взаємодії з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області та Головного управління ДПС Луганської області.

У семінарі взяли участь начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Олександр Калмиков, начальник відділу фактичних перевірок Управління аудиту Головного управління Державної податкової служби Луганської області Світлана Прокопченко, начальник відділу споживчого ринку Лисичанської міської ради Світлана Чучук, суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю технічно складними побутовими товарами та іграшками.

Під час заходу були обговорені питання щодо основних положень Законів України «Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг“ та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду», «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції та «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Окрема увага була приділена питанню змін податкового законодавства, що значно розширюють сферу застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійснені розрахунків зі споживачами в Україні, зокрема, вимоги щодо їх використання, які будуть поступово поширюватись на фізичних осіб-підприємців незалежно від обсягу одержаного доходу та видів діяльності.

З 01 січня 2021 року реєстрація розрахункових операцій стане обов’язковою для всіх платників єдиного податку, крім першої групи спрощеної системи оподаткування. Обговорювались питання запровадження Програмних реєстраторів розрахункових операцій та механізму «кешбек». До відома присутніх були доведені визначені законодавством принципи, вимоги та порядок здійснення заходів ринкового нагляду, права та обов’язки суб’єктів господарювання під час здійснення ринкового нагляду та контролю продукції, нанесення знаку відповідності технічним регламентам, встановленим законодавством, особливості проведення перевірок характеристик продукції у її розповсюджувачів та інші питання.

Під час семінару учасниками були обговорені проблеми впровадження вимог чинного законодавства у час здійснення роздрібної торгівлі зазначеними групами товарів.

Всі бажаючі отримали інформаційний лист Державної податкової служби України щодо програмного РРО та інформаційні матеріали щодо вимог при оформленні куточка покупця.

По завершенню заходу учасники семінару висловили сподівання на подальші заходи, що сприятимуть підвищенню ефективності роботи з зазначених питань та домовились про продовження плідної співпраці.

Відділ споживчого ринку Лисичанської міської ради