Реєстрація бізнесу у нотаріуса

26 листопада 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 835- VІІІ «Про внесення змін до Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців“ та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі — Закон), який набрав чинності 13 грудня 2015 року (крім окремих положень).

Новий Закон об’єднав в собі різнопланові ініціативи: як ті, що вже успішно зарекомендували себе на практиці, так і нововведення, яких вже давно потребувало бізнес-середовище.

Відповідно до нового Закону понад 7 тис. нотаріусів України отримали право проводити реєстраційні дії щодо юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Ще однією новелою у сфері реєстрації бізнесу є здійснення державної реєстрації за принципом екстериторіальності. Простіше кажучи, стає можливим звернення до будь-якого державного реєстратора або нотаріуса (державного та приватного) в межах території України, незалежно від місцезнаходження чи місця проживання заявника.

Ще один позитивний момент нового законодавства — значно спрощений порядок започаткування бізнесу. По-перше, на відміну від багатьох країн, первинна реєстрація підприємництва в Україні безкоштовна. По-друге, новим Законом запроваджуються чіткі та зрозумілі процедури, помітно скорочується перелік документів, що подаються для державної реєстрації, у тому числі через їх отримання в електронній формі від державних органів.

Лисичанське міське управління юстиції

Стахановське міське управління юстиції Луганської області