Увага! Будьте пильні та обережні! Не дайте себе обдурити шахраям!

 

При купівлі товару через Інтерен-мережі, здійснюйте оплату за товар тільки при його отриманні.

Ніколи не повідомляйте по телефону ваші паспортні дані, пін-код, іншу інформацію.

Не довіряйте інформації про те, що ваш родич попав у халепу і потрібні негайно гроші щоб визволити його.

На теперішній час найпоширенішими способами вчинення шахрайств є випадки коли невідомі особи телефонують на мобільний телефон і пропонують людині перерахувати гроші для вирішення проблемної ситуації, у яку нібито потрапили її родичі або знайомі (ДТП, знаходження у лікарні, затримали працівники поліції у зв’язку із вчиненням злочину). Дзвінок із невідомого номера пояснюють тим, що у вашого родича (знайомого) телефон розрядився, загубився або вилучений працівниками поліції чи взагалі, що людина сама розмовляти не може через важкий стан. Іноді телефонують та представляються працівниками банку, після чого розповідають про те, що банківська картка заблокована (перевіряється) та для розблокування картки необхідно назвати номер картки, цифри, які надійдуть в SMS- повідомленні

У разі таких дзвінків треба першочергово зателефонувати родичу (знайомому), про якого йшла мова та переконатися, що з ним все гаразд. Коли зв’язку з родичем не має, необхідно телефонувати до місць де він може перебувати (робота, близькі, сім'я, знайомі). В разі якщо, той хто телефонує представився працівником поліції або лікарні, запитайте його посаду і прізвище, а потім передзвоніть у вказаний орган або лікарню та запитайте, чи перебуває там Ваш родич (знайомий) і з ким Ви можете поспілкуватись з цього приводу. Не повідомляйте по телефону ваші паспортні дані, пін-код, іншу інформацію, телефонуйте до стаціонарних телефонів банків та встановлюйте чи дійсно Вам телефонують саме з них.

Ці дії можуть зайняти кілька хвилин, проте зберегти ваші кошти. Головне не впадати в паніку та не робити поспішних дій, так як зловмисники саме на це і розраховують.

Шановні громадяни! Пам'ятайте, що телефонне шахрайство слід попереджати і спільними зусиллями доводити неспроможність на вчинення подібних видів злочинів їх організаторам і виконавцям. Будьте пильні і обережні у розмовах з незнайомцями в громадських місцях.

Повідомляйте про факти вчинених правопорушень до Лисичанського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області за номерами «102» або 050-662-92-33.

Лисичанський відділ поліції