"Нас не треба жаліти і нами не слід захоплюватися": у Сєвєродонецьку відбулася конференція осіб з інвалідністю

11 серпня у Сєвєродонецьку відбулася конференція «Відстоювання інтересів та прав осіб з інвалідністю відповідно до Конвенції ООН „Про права осіб з інвалідністю“ роль громадських організацій». Відкрив захід голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. Також були присутні заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик та директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

«Ми тут для того, щоби забезпечити вам можливість бути потрібними на всіх майданчиках життя Луганської області, — звернувся до людей з особливими потребами Юрій Гарбуз. — Адже найважливіше у житті кожної людини — затребуваність і спілкування».

Очільник області привернув увагу присутніх до діяльності Асоціації людей з особливими потребами Луганщини, яка має стати дієвим інструментом комунікації та вирішення проблем інвалідів.

Присутні звернулися до голови облдержадміністрації з питаннями працевлаштування, створення центру для людей з особливими потребами, оснащення підйомниками громадського транспорту, інклюзивної освіти. Олег Городовий, голова Лисичанського міського товариства інвалідів «Джерело», озвучив проблему відключення від електропостачання трьох міських гуртожитків, де тепер не працюють ліфти, тож інваліди з обмеженими можливостями пересування роками не виходять з квартир. Він зазначив, що Асоціація є життєво необхідною для людей з особливим потребами і «всі ми віддамо сили й енергію для її зміцнення».

«Нас не треба жаліти і нами не слід захоплюватися. Ми команда сильних духом», — зауважила голова Сєвєродонецького міського товариства інвалідів «Надія» Валентина Злиднєва, яке налічує 220 членів.

Конференція зібрала представників органів державної влади та соціального захисту населення, Пенсійного фонду та АТ «Ощадбанк», лікувальних закладів та інваспорту.

В її організації взяли участь міжнародні та вітчизняні організації — Агентство ООН у справах біженців, HelpAge International, Фонд народонаселення ООН у Луганській області, Товариство Червоного Хреста України, Сєвєродонецький офіс БФ «Право на захист».

Луганська обласна державна адміністрація