До уваги пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» (зі змінами) призначення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам здійснюється за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

Для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення їм виплати пенсії здійснюється емісія платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями, із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису.

Строк дії карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, встановлюється до трьох років за умови проходження фізичної ідентифікації клієнта в установах публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» перші 2 рази кожні шість місяців, у подальшому — кожні 12 місяців. Після завершення строку дії картки вона перевипускається за рахунок публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

За відсутності проходження фізичної ідентифікації одержувачів пенсій публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» зупиняє видаткові операції за поточним рахунком до моменту звернення клієнта.

Для отримання електронного пенсійного посвідчення внутрішньо переміщена особа повинна звернутись до управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації з заявою на виготовлення електронного пенсійного посвідчення та надати наступні документи:

  • паспорт;
  • довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (не подається громадянами, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • фотокартку розміром 3*2,5 (на якій обличчя займає 70 — 80%).

Спеціаліст управління Пенсійного фонду України друкує заяву, вклеює фотокартку та надає особі для підпису. Надані особою документи та заява з фотографією і підписом скануються. Після цього друкується та надається «Пам’ятка пенсіонеру про видачу електронного пенсійного посвідчення», де зазначено відділення та адресу Ощадбанку, в якому пенсіонер отримає своє електронне пенсійне посвідчення.

Призначення (поновлення) пенсій внутрішньо переміщеним особам у зв’язку з внесенням змін до чинного законодавства, а саме постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» буде відбуватися тільки після рішення комісій з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, після проведення перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи із складанням акту обстеження.

За матеріалами головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області