Відбулася зустріч керівництва області з активістами Української Спілки ветеранів Афганістану

Днями керівництво області зустрілося з активом місцевих організацій Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) з обговорення соціальних проблем ветеранів.

У зустрічі взяли участь заступники голови облдержадміністрації: з питань соціальної та гуманітарної сфери Ольга Лішик, з питань безпеки та громадського порядку Юрій Клименко, заступник військового комісара Луганського обласного військового комісаріату Олег Моцпан, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, голови міських і районних осередків УСВА.

Юрій Клименко зазначив, що обласна державна адміністрація ініціювала цю зустріч, щоб спланувати спільні дії щодо вирішення найбільш гострих питань афганців та їх сімей: «27-ма річниця виведення військ з Афганістану — привід не тільки для урочистих і поминальних заходів, що само собою зрозуміло, але в першу чергу — привернути увагу і суспільства, і органів влади всіх рівнів до соціальних проблем афганців та мобілізувати ресурси на їх вирішення. Це перша зустріч, яка проходить з початку бойових дій. Ми зібралися, щоб обговорити, чим на обласному рівні можна допомогти людям у вирішенні проблем, з якими вони не можуть розібратися самотужки. Сподіваюся, такі зустрічі керівництва області з активом афганських організацій стануть традиційними».

Під час зустрічі голови міських і районних осередків УСВА порушили питання щодо створення обласної організації, що керівництво області цілком підтримує.

Кожен керівник місцевої афганської організації розповів про найбільш актуальні та гострі проблеми ветеранів-афганців та сімей загиблих, які проживають на певній території.

З початку 2016 року на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 1907 учасників бойових дій, які брали участь у бойових діях на території інших держав.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук повідомила, що заходами діючої в області Комплексної програми соціального захисту ветеранів війни, праці, військової служби, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів та громадян похилого віку на 2012-2016 роки 139 інвалідам війни, інвалідність яких пов’язана з пораненням у бойових діях на території інших держав, у 2015 році надано грошову допомогу на загальну суму 69,500 тис. грн. У 2016 році таку матеріальну допомогу, яка становить 500,0 грн, планується збільшити.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Ольга Лішик привітала всіх ветеранів-афганців з Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ю річницею виводу військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Вона зазначила: «Керівники афганських організацій завжди відстоювали інтереси своїх бойових товаришів, вдів, дітей і батьків загиблих. Молодь рівняється на кращих. Зустрічайтеся з нею частіше, проводьте спільні заходи. Працюйте з молодими людьми, щоб запобігти їх поганим вчинкам, щоб відгомін локальних воєн і конфліктів не торкнувся їх у майбутньому».

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація