Податкова служба відповідає на запитання

Зменшення податкового кредиту.

ЗАПИТАННЯ: Чи має право покупець — платник ПДВ при зменшенні суми компенсації на користь постачальника — платника податку зменшити податковий кредит, якщо розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної не зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або повернення постачальником суми попередньої оплати за товари/послуги, то суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду у разі, якщо він зареєстрований як платник ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг (пп. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу).

Дата отримання доходу платника єдиного податку .

ЗАПИТАННЯ: Яка дата вважається датою отримання доходу фізичною особою-платником єдиного податку?

ВІДПОВІДЬ: Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата народження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої та п’ятої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк

позовної давності.

Отримання виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги).

ЗАПИТАННЯ: Що є доходом фізичної особі-платника єдиного податку у разі отримання виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги)?

ВІДПОВІДЬ: У разі отримання за контрактом виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги), доходом фізичної особи- підприємця-платника єдиного податку є вся сума коштів, що надійшла на валютний рахунок, перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання валюти.

Проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку .

ЗАПИТАННЯ: Чи включаються до доходу фізичної особи — платника єдиного податку проценти (відсотки), отримані від банку за користування коштами на рахунку?

ВІДПОВІДЬ:Проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному) не включаються до доходу фізичної особи-підприємця — платника єдиного податку.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області