Податкова служба відповідає на запитання

Сплата податку при виграші в лотерею.

ЗАПИТАННЯ: Який податок необхідно сплатити, якщо виграли у лотерею?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до статті 167 Податкового кодексу України (далі-ПКУ), ставка податку становить 15 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 — 167.5 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі, зокрема, виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри. Якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення буде застосовуватись ставка 17 %.

Згідно з пунктом 167.3 статті 167 ПКУ, ставка податку становить подвійний розмір ставки, бази оподаткування щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграш у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів.

Категорії платежів, які включає в себе плата за землю.

ЗАПИТАННЯ: Які категорії платежів включає в себе плата за землю?

ВІДПОВІДЬ: Плата за землю включає в себе дві категорії платежів:

1. Земельний податок. Його сплачують власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі.

2. Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Її орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Власники земельних ділянок-це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно.

Землекористувачі — це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

Землекористувачі можуть сплачувати як орендну плату, так і земельний податок. Якщо у суб’єкта господарювання укладений договір оренди на земельні ділянки державної і комунальної власності, то він є платником орендної плати.

Якщо суб’єкт господарювання є постійним землекористувачем земельної ділянки, на якій розташоване його майно, то такий суб’єкт господарювання є платником земельного податку як землекористувач.

Документи, необхідні для отримання податкової знижки при використанні біопалива.

ЗАПИТАННЯ: Громадянин здійснив переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо. Які документи треба надати для отримання податкової знижки?

ВІДПОВІДЬ:Фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), з метою отримання податкової знижки, повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний та свідоцтво

Дані, які необхідно повідомляти при вирішенні питання через сервіс «Пульс».

ЗАПИТАННЯ: Скажіть, будь ласка, які саме дані необхідно повідомляти, щоб вирішити питання через сервіс «Пульс»?

ВІДПОВІДЬ: Зателефонувавши на гарячу телефонну лінію «Пульс» за номером(044) 284-00-07,при наданні інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по батькові (посаду, назву суб’єкта господарювання), місце проживання (адресу юридичної особи) та обов’язково зазначити назву органу Міндоходів, з яким пов’язана подія, коли відбулась подія, прізвище, ім’я, по батькові працівника Міндоходів, в роботі якого вбачаються протиправні або корупційні дії, та суть проблеми. За бажанням Ви можете залишити інформацію анонімно.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області