Податкова служба відповідає на запитання

Подання звіту з ЄСВ підприємством, яке не використовує працю найманих робітників на умовах трудового договору.

ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно згідно з чинним законодавством подавати звіт платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) підприємству, яке не використовує найманих працівників по трудовому договору?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 2.13 розділу II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 9 вересня 2013 року № 454 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Порядок), якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів ними не подається.

Разом з тим, слід зазначити, що фізичні особи-підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім фізичних осіб-підприємців, зазначених у пункті 3.3 розділу III цього Порядку. Згідно з пунктом 3.3 розділу III Порядку фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Звіт зазначеними особами не подається.

Розмір нарахування ЄСВ на суму заробітної плати працівника-інваліда.

ЗАПИТАННЯ: Який розмір єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) нараховується фізичною особою-підприємцем на суму заробітної плати працівників-інвалідів?

ВІДПОВІДЬ: Згідно норм Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі ЗУ № 2464-VI) — розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) для кожної категорії платників та пропорції його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування визначаються статтею 8.

Частиною 5 статті 8 ЗУ № 2464-VI визначено, що платники-роботодавці нараховують ЄСВ на суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», залежно від визначеного класу професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника єдиного соціального внеску, з урахуванням видів його економічної діяльності (від 36,76 до 49,7 %).

Наголосимо, що згідно з пунктом 13 статті 8 ЗУ № 2464-VI ставка 8,41 % визначеної бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.

Таким чином, вказана пільга не розповсюджується на фізичних осіб-підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів.

Враховуючи зазначене, фізичні особи-підприємці нараховують ЄСВ на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі, встановленому залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого його віднесено (від 36,76 до 49,7 %).

Подання декларації у разі отримання коштів від кількох роботодавців.

ЗАПИТАННЯ: Якщо протягом 2013 року отримано кошти від кількох роботодавців. Чи потрібно їх декларувати?

ВІДПОВІДЬ:Якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувалися у формі заробітної плати, інших виплат або винагород від двох або більше податкових агентів і річна сума таких доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, доходи необхідно обов’язково декларувати. Тобто, у разі перевищення протягом 2013 року загальної річної суми доходів — 137 640 грн., платник зобов’язаний до 1 травня 2014 року подати Податкову декларацію.

Подання декларації у разі надання репетиторських послуг

ЗАПИТАННЯ: Крім основної роботи в школі, вчитель дає додаткові уроки школярам за окрему плату, яку отримує від батьків. Чи потрібно у цьому випадку подавати декларацію? У який термін це слід зробити та чи відображати у ній зарплату і додаткову плату, чи тільки додаткові доходи?

ВІДПОВІДЬ:Отриманий дохід від репетиторських послуг підлягає декларуванню. До таких послуг відноситься: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо. Якщо вчитель-репетитор у 2013 році не був зареєстрований суб’єктом підприємницької діяльності, та надавав репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. Декларацію необхідно подати до 1 травня 2014 року в податкову інспекцію за місцем реєстрації.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області