Ліквідація схем мінімізації, як етап у боротьбі зі злочинами у сфері оподаткування

«З початку поточного року фахівцями відділу податкового аудиту ДПІ у м. Лисичанську проведено 8 виїзних планових та 59 позапланових перевірок. За результатами здійснених перевірок донараховано до бюджетів усіх рівнів 8841,0 тис. грн., з яких: податку на прибуток — 951,0 тис. грн.; податку на додану вартість — 7807,0 тис.грн.; інших податків — 83,0 тис.грн.

На сьогоднішній день, за рахунок контрольно-перевірочної роботи, до бюджету спрямовано 3307,0 тис.грн.» — про це повідомила начальник відділу податкового аудиту ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області Ольга Кирюхіна.

За її словами: «По результатам перевірок підприємств — „транзитерів“, які формують „ризиковий“ кредит для третіх осіб встановлено відсутність реального здійснення господарських операцій з податкового зобов’язання по ПДВ на загальну суму 4081,00 тис. грн. Акти, у яких відображено відсутність реального здійснення господарських операцій направлені по ланцюгу постачання до підприємств — „вигодонабувачів“».

«Боротьба зі злочинними схемами у сфері оподаткування потребує нового підходу до оцінки діяльності суб’єктів господарювання. Слід виявити усі зв’язки тіньовика та виявити замовника послуг. Адже знешкодити лише мінімізатора — замало, його клієнти знайдуть іншого виконавця, тож на сьогоднішній день актуальною є тісна співпраця всіх підрозділів податкової служби та податкової міліції у напрямку ліквідування схем мінімізації та визнання недійсними установчих документів фірм з ознаками фіктивності та відстеження всіх угод між цими фірмами та суб’єктами підприємницької діяльності» — підкреслила Ольга Кирюхіна.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області