Податкова служба відповідає на запитання 29.11.2013

Щорічне подання заяви для застосування пільги.

ЗАПИТАННЯ: Чи необхідно для застосування соціальної податкової пільги щорічно подавати відповідну заяву?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктом 169.2.2. пункту 169.2 статті 169 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Нормами ПКУ не передбачено щорічне подання заяви про застосування пільги. Проте, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав, аніж ті, які були зазначені в попередній заяві, такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.

Пільги для багатодітної матері.

ЗАПИТАННЯ: Чи передбачені пільги зі сплати податку на доходи фізичних осіб для багатодітної матері?

ВІДПОВІДЬ: Платник податку, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу в розмірі 100 % суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України (ПКУ), у розрахунку на кожну таку дитину (у 2013 році — 573,50 грн.).

Згідно з абзацом 1 підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ, податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 й округленого до найближчих 10 гривень ( у 2013 році — 1610,00 грн.). Так, наприклад, якщо в матері на утриманні перебуває 5 дітей, граничний розмір доходу, котрий надасть їй право на отримання податкової соціальної пільги, становитиме 8050,00 грн. Для отримання соціальної пільги багатодітній матері необхідно подати роботодавцю заяву про обрання місця застосування податкової соціальної пільги в довільній формі.

Відображення у формі № 1-ДФ доходу зовнішніх сумісників.

ЗАПИТАННЯ: На підприємстві працюють зовнішні сумісники. За якою ознакою доходу необхідно відобразити у формі № 1-ДФ нарахований їм дохід?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з Довідником ознак доходів Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 року № 1020, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) (підпункт 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 ПКУ) зазначаються за ознакою доходу «101» як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (підпункт 164.2.2 пункту 164.2 статті 164 ПКУ) відображаються за ознакою доходу «102».

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганської області