Анулювання реєстрації платника ПДВ

«Статтею 184 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 — VI (далі — ПКУ) визначено перелік підстав, існування яких приводить до самостійного або примусового анулювання реєстрації платника ПДВ та виключення його з Реєстру платників податку», — про це повідомив Роман Кузнєцов, начальник відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у м. Лисичанську.

Однією з підстав анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку, є наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців запису про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

«Звертаємо увагу платників податків на те, що відповідно до пункту 11 статті 19 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб фізичних осіб — підприємців“ від 15.05.2003 року № 755-IV юридична особа зобов’язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу. Неподання такої реєстраційної картки є підставою для внесення запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу», — попередив податківець.

Так з початку 2013 року по ДПІ у м. Лисичанську було анульовано 6 свідоцтв платників ПДВ, з них:

  • 1 свідоцтво — у зв’язку з відсутністю суб’єкта господарської діяльності за юридичною адресою;
  • 3 свідоцтва — у зв’язку з відсутністю діяльності (останні 12 місяців);
  • 2 свідоцтва — у зв’язку з ліквідацією суб’єкта господарської діяльності.

«Для запобігання наведених ризиків Державна податкова інспекція у м. Лисичанську рекомендує щорічно протягом місяця, про підтвердження відомостей про юридичну особу. Слід звернути увагу на те, що у разі анулювання реєстрації платник що настає за датою державної реєстрації юридичної особи подавати (надсилати) державному реєстратору реєстраційну картку податку на додану вартість позбавляється права на виписку податкових накладних, які є підставою для нарахування податкового кредиту його контрагентам», — відзначив Роман Кузнєцов.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську