Налогова відповідає на запитання

Новації декларування в 2013 році

ЗАПИТАННЯ: Чи запроваджено якісь новації при проведенні декларування в цьому році?

ВІДПОВІДЬ: Найголовнішою новацією в цьому році став новий сервіс запропонований платникам податків, а саме: крім традиційних форм (особисто та поштою) громадяни мають змогу подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет не відвідуючи податкові органи. Для заповнення декларації про майновий стан і доходи через Інтернет, на веб-порталі ДПС України (http://sts.gov.ua), необхідно отримати безкоштовний електронний ключ, що надається в будь-якому Центрі обслуговування податків. Електронний цифровий підпис необхідний для аутентифікації платника податків у веб-документі для підтвердження його особистості.

Відповідальність за заниження зобов’язання в податковій декларації

ЗАПИТАННЯ: Чи передбачена відповідальність за заниження зобов’язання в податковій декларації про майновий стан та доходи громадян?

ВІДПОВІДЬ: При виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у річній декларації про майновий стан і доходи, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25 % або 50 % суми донарахованого зобов’язання, пеня та адміністративна відповідальність.

У разі виправлення помилок шляхом подання нової звітної декларації про майновий стан і доходи до закінчення граничного терміну подання, відповідальність за заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб не застосовується (п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України).

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області