У центрі уваги – новації спрощеної системи оподаткування

Зміни податкового законодавства зумовлюють дедалі більшу потребу платників податків у роз’яснювальних заходах податківців. Вже стало конструктивною традицією спільно вирішувати нагальни питання, що виникають у відносинах бізнесу та податківців м. Лисичанська на семінарах.

Зміни у Податковому кодексі України щодо застосування спрощеної системи оподаткування обліку та звітності для фізичних осіб були в центрі уваги на загальному семінарі, який 17.01.2012р. було проведено для міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля фахівцями Лисичанської ДПІ.

Для висвітлення вищезазначених питань у семінарі взяли участь член комісії з проведення реорганізації ДПІ в м. Лисичанську-заступник начальника Б. Хома, в. о. начальника відділу оподаткування фізичних осіб О. Сухіна, начальник відділу оподаткування юридичних осіб Н. Кравченко, завідувач сектору масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Л. Величко та ін.

На семінарі були присутні 85 представників малого та середнього бізнесу.

Відкриваючи семінар член комісії з проведення реорганізації ДПІ в м. Лисичанську-завідувач сектору масово — роз’яснювальної роботи та звернень громадян Л. Величко наголосила на тому, що ухвалені зміни до Податкового кодексу нададуть можливість й надалі успішно працювати суб’єктам господарювання різного рівня.

Про новації законодавства щодо спрощеної системи оподаткування повідомила член комісії з проведення реорганізації ДПІ в м. Лисичанську — в. о. начальника відділу оподаткування фізичних осіб О. Сухіна. Не залишили без уваги і питання декларування доходів громадян за попередній рік. Про це розповідала державний податковий інспектор О. Коковіхіна.

Крім того завідувач сектору ведення та захисту податкової звітності І. Хатрус намагалась донести до платників не лише вимоги Податкового кодексу щодо обов’язкового подання документів до податкової в електронному вигляді, а й переконати платників, що електронне звітування економить їх час, дає змогу уникнути помилок та не потребує великої кількості паперових звітів.

Член комісії з проведення реорганізації ДПІ в м. Лисичанську – заступник начальника Б. Хома ознайомив присутніх на семінарі з регламентом роботи Сервісного центру та подовженим графіком роботи ДПІ у вихідні дні, повідомив про можливість повідомлення про неправомірні дії працівників податкових органів.

Вже стало традиційним запрошувати на загальні семінари до ДПІ в м. Лисичанську представників фондів соціального страхування та Пенсійного фонду. Ось і цього разу начальник відділу взаємодії з роботодавцями Лисичанського міського центру зайнятості Н. Брицька ознайомила слухачів зі змінами в законодавстві про зайнятість та соціальне страхування, а представники управління Пенсійного фонду України в м. Лисичанську В. Коломієць та Ю. Тихоненко доповіли про порядок, строки сплати та порядок формування і надання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також на семінарі був присутній голова Громадської ради при ДПІ в м. Лисичанську, член ВГО «Асоціація платників податків України», кандидат на посаду голови територіального відділення ВГО «АППУ» в м. Лисичанську, депутат міської ради, генеральний директор ВК ПП «Термо-Златополь» Валерій Бешенко. Він розповів представникам бізнес структур про діяльність, мету, задачі та необхідність створення Територіального відділення ВГО «АППУ» в м. Лисичанську, переваги роботи саме Територіального осередку і закликав представників бізнесу до вступу до цієї організації.

Наприкінці семінару Б. Хома наголосив: "Ми маємо необхідний базис для створення податкової культури європейського типу. Для цього дуже важливо оперативно реагувати на стрімкі зміни сьогодення. Саме тому час від часу, залежно від необхідності, податкове законодавство зазнає певних змін. Закон України № 4014 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування» покращить умови ведення підприємницької діяльності в Україні".

Завершальна частина семінару відбулась у форматі конкретних запитань і відповідей та активної дискусії з учасниками семінару.

Л. В. Величко — завідувач сектору ДПІ в м. Лисичанську