Нелегальна робота – відсутність захисту від незаконного звільнення

Те, що сьогоднішні, нажаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками здебільшого не відповідають нормам чинного законодавства — не є секретом для громадян.

Лисичанські податківці через свою консультаційну, роз’яснювальну роботу, публікації в засобах масової інформації та мережі Інтернет вже неодноразово наголошували — людина, яка отримує заробітну плату «в конверті», позбавлена соціальних гарантій! Той хто отримує «тіньову» зарплату позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючі догляд за хворою дитиною, та допомоги по вагітності та пологах; виплати втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством.

Крім того, нелегальна робота — це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Одним із пріоритетних напрямів роботи ДПІ в м. Лисичанську є контроль за дотриманням трудового законодавства та законодавства про оплату праці.

Станом на 16 вересня 2011 року за результатами проведеного аналізу податкової звітності виявлено 10 СГД-фізичних осіб, які згідно з податковою звітністю нараховують заробітну плату менше мінімального рівня або на рівні.

За дев’ять місяців поточного року фахівцями відділу адміністрування податків з фізичних осіб Управління оподаткування фізичних осіб проведено 13 засідань з питань легалізації виплати заробітної плати, підвищення рівня заробітної плати та недопущення виплати заробітної плати «в конвертах».

На засіданнях було заслухано керівників 19 підприємств та 11 СГД — фізичних осіб.

Крім того, проведено аналіз та виявлено перелік 6 СГД, у яких є ймовірність порушень трудового законодавства (мінімізація заробітної плати), для проведення спільних перевірок з Територіальною державною інспекцією праці у Луганській області.

Станом на 16 вересня 2011 року, за наслідками таких перевірок нараховано пені, за несвоєчасну сплату податку з доходів фізичних осіб, у сумі 285,0 тис. грн.

За результатами контрольно — перевірочної роботи, з питань виплати заробітної плати, з початку поточного року, проведено 20 перевірок суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб та 7 перевірок суб’єктів підприємницької діяльності — приватних підприємців, які виплачують заробітну плату найманим працівникам.

За результатами перевірок донараховано 894,1 тис. грн.

В тому числі:

  • основного платежу: 504,9 тис. грн.,
  • застосовано штрафних санкцій: 95,6 тис. грн.;
  • пені: 293,6 тис. грн.

На жаль свідомість роботодавців щодо сплати належних сум податків до бюджету, зокрема податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати, все ще залишається на низькому рівні.

Шановні громадяни міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля! Про відомі Вам факти виплати заробітної плати «в конвертах» повідомляйте за «телефонами довіри»: 7-02-66 та 7-10-36 до Державної податкової інспекції в м. Лисичанську або звертайтеся за адресою: м. Лисичанськ, вул. Свердлова, 347, з 9:00 до 18:00 щоденно, крім вихідних (субота, неділя) і Вас обов’язково почують та допоможуть.

І. Філімонова — заступник начальника ДПІ в м. Лисичанську