З 1 січня 2022 року застосування РРО (ПРРО) платниками єдиного податку другої — четвертої груп стане обов’язковим

 Лисичанська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Луганській області звертає увагу на те, що 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (пункт 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої — четвертої груп стане обов’язковим. При цьому, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи.

Нагадуємо, що з 1 серпня 2020 року поряд з класичними касовими апаратами є можливість застосовувати програмні РРО (ПРРО).

ПРРО має чимало переваг перед класичними, а саме:

  • — вільний вибір для суб’єкта господарювання;
  • — відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);
  • — відсутність експертизи для комерційних ПРРО;
  • — пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android;
  • — реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі;
  • — виключно електронний документообіг;
  • — безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

У разі застосування програмного РРО робота з готівкою ведеться на смартфоні, планшеті або комп’ютері — не потрібно платити за його обслуговування.

Для програмного РРО чек може бути не тільки паперовим, а й електронним. Він відображається на екрані, у тому числі у вигляді QR-коду. Відправка чеків покупцям може здійснюватися на e-mail або на абонентський номер телефону.

Також є можливість використовувати ПРРО офлайн.

Реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій можна здійснити через Електронний кабінет.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмні реєстратори розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F1316602).

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами (J/F1391801).

Програмне забезпечення можна протестувати за допомогою ЕЦП тестових платників.

Звертаємо увагу на необхідності завчасної реєстрації РРО та/або ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

Лисичанська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Луганській області