Про оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Головний державний ревізор-інспектор територіального відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Луганській області Ірина Бацманова під час онлайн-семінару для платників податків розповідала учасникам про зміни у сплаті майнових податків юридичними особами, про новації в справлянні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачені Законом України від 16.012020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Так, починаючи з 23.05.2020 з переліку об’єктів оподаткування податком на нерухомість виключені будівлі промисловості, які віднесені до групи:

— «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях В — F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

— «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового Кодексу (далі ПКУ), з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою — платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. (пп. 266.7.5 ПКУ)

Окрім того, Іріна Бацманова повідомила, що податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації. (пп.266.10.1 ПКУ).

Учасники семінару отримали відповіді на всі поставлені запитання.

Лисичанський сектор організації роботи