ДПІ відповідає на запитання

Особливості обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порядок обчислення та сплати податку на нерухомість у разі продажу об’єкта нерухомості.

Запитання: Які особливості обчислення та сплати податку на нерухомість у разі продажу нерухомого майна?

Відповідь: Відповідно до п.п.266.7.5 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — Декларація), за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою — платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408.

Під пунктом 266.8.1 п.266.8 ст.266 ПКУ визначено, що у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Сплата податку на нерухоме майно, якщо адмінбудівля перебуває у аварійному стані.

Запитання: Чи потрібно нараховувати податок на нерухомість, якщо адмінбудівля перебуває у аварійному стані і про це є звіт з результатами проведення технічного обстеження?

Відповідь: Відповідно до п. «ґ» п.п.266.2.2 п.266.2 ст.266 Податкового кодексу України, не є об’єктом оподаткування житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську