Деклараційна кампанія спрямована на підвищення податкової дисципліни громадян

Сьогодні необхідність декларування своїх доходів вже сприймається громадянами як зрозумілий й доцільний громадянський акт. Свідомість платників податків щороку зростає. І час, коли люди будуть пишатися своїми громадянськими вчинками, у тому числі по декларуванню доходів і сплаті податків, вже не за горами.

Особливістю процесу декларування стала спрямованість податкових органів на налагодження партнерських відносин з платниками податків та створення сприятливих умов для подання декларацій. Аби уникнути черг, здати декларацію можна у вихідні дні та у вечірні години. Для цього в ДПІ в м.Лисичанську здійснюється чергування податківців, створюються додаткові консультаційні пункти. У міських газетах, на телебаченні та на радіо постійно відбувається інформування громадян стосовно особливостей надання декларацій про доходи за 2009 рік.

Загальна інформація про декларування розміщена на веб-сайті Лисичанського міськвиконкому. За погодженням власника сервісного центру, який надає послуги користування мережею Інтернет, при завантаженні програми користувачам комп`ютерів нагадує про декларування доходів банер на екрані. Дуже подобаються лисичанам розроблені фахівцями податкової служби кольорові пам`ятки із соціальною рекламою з питань декларування, календарем та інформацією щодо проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості “Податки очима дітей”.

Для того, щоб кожен бажаючий задекларував свої доходи, податківцями створюються всі умови, надається необхідна допомога. Щоб максимально сприяти волевиявленню громадян, податкова служба Лисичанська активізувала роботу виїзних консультаційних пунктів, які розташовані у місцях найбільш зручних для відвідування платниками податків: на центральному ринку, у міському центрі зайнятості, відділеннях Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Переважну більшість відвідувачів цікавлять питання отримання податкового кредиту на навчання, по іпотеці. Податківці докладно роз`яснюють громадянам цю важливу законодавчу норму, нагадують про надання разом з декларацією копій документів, що підтверджують витрати, які включаються до податкового кредиту, та інших необхідних довідок. Фахівці допомагають платникам заповнити декларацію, роз`ясніють норми законодавства щодо оподаткування доходів, надають листівки та пам`ятки з питань декларування. У цей напружений період податківцям на консультаційних пунктах допомагають волонтери – пенсіонери, колишні працівники ДПІ. До агітаційної роботи в рамках кампанії декларування доходів долучилися добровільні помічники податківців Лисичанська – працівники магазину «Дитячий світ». Продавці обслуговують відвідувачів магазину в яскравих агітаційних фартухах та вручають покупцям кольорові пам`ятки, в яких, до речи, крім інформації щодо декларування доходів є також і корисна для батьків інформація про щорічний конкурс дитячої творчості «Податки очима дітей». Крім того, виявили бажання допомогти податківцям в деяких ресторанах та кафе міста: в меню цих закладів вкладені мальовничі пам`ятки з питань декларування, в бланки рахунків додана соціальна реклама - нагадування. А в ресторані «Восток» дві офіціантки деякий час також обслуговують відвідувачів в агітаційних фартухах.

Отже кампанія декларування добігає кінця. Податкова служба Лисичанська закликає своїх земляків не гаяти часу і заздалегідь завітати до податкової для подання декларації про доходи!

Т.Богдан, завідувач сектору ДПІ в м.Лисичанську