«ДПІ відповідає на запитання»

Підприємець реалізує складну побутову техніку: РРО не уникнути

Запитання: чи застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО) фізичні особи-приватні підприємці-платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту?

Відповідь: фізичні особи-підприємеці-платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані з 8 травня 2017 року проводити розрахункові операції на повну суму придбання (покупки) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

Фонд затримує виплату лікарняних: коли слід сплачувати ЄСВ

Запитання: у який термін роботодавець зобов’язаний сплатити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) із нарахованої допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами, якщо Фонд соціального страхування затримує виплату коштів?

Відповідь: роботодавець зобов’язаний сплачувати єдиний внесок з нарахованої за відповідний календарний місяць суми допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування (абзац 2 частини 8 статті 9 Закону про ЄСВ).

ЦПД-винагорода іноземцеві: чи нараховувати ЄСВ

Запитання: чи є базою нарахування для єдиного соціального внеску (ЄСВ) сума виплаченої винагороди за цивільно-правовим договором (ЦПД), укладеним між юридичною особою та фізичною особою, у т.ч. іноземцем?

Відповідь: сума винагороди, що нараховується (виплачується) роботодавцем-юридичною особою застрахованій особі (фізичній особі, у т.ч. іноземцю) за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовим договором, є базою для нарахування ЄСВ.

Чи може пара скористатися соцпільгою на дітей, якщо вони не перебувають у шлюбі?

Запитання: на яку податкову соціальну пільгу (ПСП) та при якому граничному розмірі доходу мають право батьки, які утримують двох спільних дітей віком до 18 років, разом проживають, але не перебувають у офіційно зареєстрованому шлюбі?

Відповідь: батьки, які утримують двох спільних дітей віком до 18 років, разом проживають, але не перебувають у офіційно зареєстрованому шлюбі, при отриманні доходу у вигляді заробітної плати мають право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 800,0 грн у розрахунку на кожну дитину, при додержанні всіх вимог статті 169 Податкового кодексу України (ПКУ). При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги з батьків у 2017 році — 4480,0 грн на місяць, другому — 2240,0 гривень ( пп.169.1.2 п.169.1 ст.169 ПКУ).

Порядок оподаткування подарункових сертифікатів, наданих фізособі

Запитання: яким чином оподатковуються податком з доходів фізичних осіб (ПДФО) подарункові сертифікати, подаровані юридичною особою на користь фізичної особи?

Відповідь: якщо юридична особа надає подарункові сертифікати фізичним особам, то вартість таких сертифікатів включається до загального місячного (річного) доходу платника податку як додаткове благо та оподатковується за ставкою 18 % у джерела виплати з урахуванням вимог пп.165.1.39 п.165.1 ст. 165 Податкового кодексу України.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську