ДПІ відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Що слід зазначити у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо фізична особа-підприємець – платник єдиного податку здійснює діяльність із надання послуг у заздалегідь не визначених місцях?

ВІДПОВІДЬ: Фізична особа-підприємець-платник єдиного податку, яка самостійно виявила бажання здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування, повинна дотримуватись вимог ст.298 Податкового кодексу України та зазначити у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування обов’язкові відомості, у тому числі «Місце провадження господарської діяльності».

У разі здійснення діяльності з надання послуг у заздалегідь не визначених місцях, фізична особа-підприємець-платник єдиного податку, у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про спрощеної системи оподаткування зазначає «Надання послуг на території України», або зазначає конкретну територію (місто або область) на якій таким платником єдиного податку будуть надаватись послуги.

ЗАПИТАННЯ: Юридична особа-платник єдиного податку отримала безкоштовно торгівельну марку. Як її оцінити? Чи потрібно включати її вартість в дохід, оподатковуваний єдиним податком?

ВІДПОВІДЬ: Безумовно. Вартість торгівельної марки (іншого об'єкту інтелектуальної власності), отриманої безкоштовно, підлягає включенню в оподатковувані єдиним податком доходи.

Згідно пп.14.1.244 Податкового кодексу України (ПКУ) товаром для цілей оподаткування виступають не лише матеріальні, але і нематеріальні активи, які використовують в будь яких операціях, окрім операцій по їх випуску (емісії) і погашення.

Таким чином, безкоштовна передача всіх майнових прав на торгівельну марку виступає з позиції оподаткування безкоштовною передачею товару і на дату такої передачі єдинник зобов'язаний відобразити дохід у розмірі вартості такої торгівельної марки.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську