Мінімальна заробітна плата - державна соціальна гарантія, обов'язкова на усій території України

«З метою дотримання роботодавцями Лисичанського регіону встановленого законодавством України розміру мінімальної заробітної плати, підвищення рівня виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, у податковій інспекції м. Лисичанська створено спільну комісію з питань погашення заборгованості по заробітній платі та забезпечення своєчасності та повноти сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Так за січень — вересень 2016 року було проведено 3 таких засідання, на яких заслухано керівників 8 підприємств, які мають заборгованість по виплаті заробітної плати та перерахуванню ПДФО. За рахунок проведеної роботи до бюджету надійшло 14624,0 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 1307,0 тис. грн. військового збору» — про це повідомила в.о. начальника ДПІ у м. Лисичанську Ірина Філімонова.

«Також на засіданнях робочої групи у податковій інспекція м. Лисичанська, з метою розширення бази оподаткування по ПДФО, було заслухано керівників підприємств та фізичних осіб — підприємців міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля, які виплачували заробітну плату нижче мінімальної. В результаті, з початку поточного року кількість суб’єктів господарювання зазначеної категорії скоротилось на 80%. До бюджету надійшло 21,2 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб» — зауважила Ірина Філімонова.

За її словами: «Наявність заборгованості, виплата заробітної плати нижче мінімальної спричиняє недонадходження податків до місцевого бюджету. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання. Роботодавець не має права встановлювати працівнику заробітну плату в розмірі нижче мінімального».

Нагадуємо громадянам міст Лисичанська, Новодружеська та Привілля: про відомі Вам факти роботи неоформлених працівників на підприємствах та у приватних підприємців, а також про факти виплати заробітної плати «в конвертах» можна повідомити по телефону довіри ДПІ у м. Лисичанську: 7-02-66 або 7-10-36.

Державна податкова інспекція м. Лисичанська