Податкова служба відповідає на запитання

Скільки Книг обліку доходів має вести єдинник, у якого декілька торгових точок

ЗАПИТАННЯ: Я фізична особа — підприємець на другій групі спрощеної системи оподаткування. Маю три торгові точки з продажу бакалійної продукції, на яких працюють наймані працівники. Скільки Книг обліку доходів я повинен вести в такому випадку?

ВІДПОВІДЬ: Вам потрібно вести одну Книгу обліку доходів незалежно від кількості торгових точок, місць їх розташування та наявності найманих працівників.

Нагадаємо: обов’язок ведення Книги обліку доходів (далі — Книга) для спрощенців першої, другої та третьої груп — неплатників ПДВ встановлена пп.296.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Форма Книги та порядок її ведення затверджено наказом Мінфіну України від 19.06.15 р. № 579.
Узагальнюючи основні моменти сказаного в ПКУ та Порядку ведення Книги єдинника, робимо висновки: щодня за результатами робочого дня відображають доходи, одержані в грошовій (окремо в готівковій і безготівковій) і матеріальній або нематеріальній формі. Такі доходи підсумовують щомісяця, щокварталу і за результатами року. Разом з тим ПКУ та Порядком ведення Книги ні слова про те, що кількість Книг повинне бути прив’язане до будь-яких кількісних показників діяльності підприємця. Тобто законодавство встановлює вимогу вести підприємцю тільки одну Книгу, про реєстрацію додаткових ніде не згадується. Додамо, що податківці теж говорять про ведення єдинниками однієї Книги при госп. діяльності за кількома адресами (див. лист ГФС України від 29.10.15 р. № 10121/Д/99-99-17-02-02-14).

Таким чином, єдинник, котрий має кілька торгових точок і використовує працю найманих працівників, веде одну Книгу. До того ж він повністю несе відповідальність за правильність її заповнення та зберігання.

Державна податкова інспекція м. Лисичанська