Плата за землю з фізичних осіб - значний внесок до місцевого бюджету

«Протягом січня-грудня 2015 року фахівцями управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Лисичанську забезпечено надходження до місцевого бюджету плати за землю з фізичних осіб у сумі 2194,8 тис. грн. Цей показник на 353,6 тис. грн. або на 19,2 % більше ніж за відповідний період попереднього року», — про це повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Лисичанську Сергій Макаренко.

За його словами: «Фізичні особи — платники податків повинні сплачувати податки через установи банків та поштові відділення. У разі несвоєчасної сплати нараховується пеня та штрафна санкція.

Пільги по сплаті земельного податку поширюються на: — інвалідів I та II груп; фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонерів (за віком); ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії іх соціального захисту“; фізичних осіб, визнаних законом особами, які постражджали внаслідок Чорнобильскої катастрофи. Звільнення від сплати податку на землю поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання, у межах граничних норм».

«У сьогодняшній непростий час податкові органи роблять все можливе за для того, щоб надходження до бюджетів усіх рівнів не знижувались. Учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні є, зокрема, платники майнових податків, які роблять значний внесок до місцевих бюджетів у вигляді плати за землю», — зауважив Сергій Олександрович.

ДПІ у м. Лисичанську нагадує: — згідно статті 287 п. 287.5 Податкового кодексу України, податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення — рішення.

За несвоєчасну сплату земельного податку, на підставі статті 126 Податкового кодексу України, платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу у наступних розмірах: 1) при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати грошового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу; 2) при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу; — у випадку несплати земельного податку стягнення заборгованості буде здійснюватися через судові органи.

Шановні громадяни! За консультаціями щодо земельного податку можна звертатися до ДПІ в м. Лисичанську за телефоном:7-15-99 щоденно,крім вихідних (субота, неділя), з 9:00 до 18:00.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську