Про новації законодавства щодо сплати податку на нерухомість, транспортного податку та декларуванню доходів громадян за 2015 рік на сеансі "гарячої лінії"

Новаціям законодавства та актуальним питанням по сплаті податку на нерухомість, транспортного податку та питанням декларування за 2015 рік було присвячено «гарячу лінію», яку провів начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Лисичанську Сергій Макаренко.

Відповідаючи на запитання Сергій Олександрович, повідомляв про те, що цього року платники податку-юридичні особи сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість у наступному розмірі:

— для житлових приміщень мм.Лисичанська та Привілля — 0,5 %, Новодружеська- 1,0 %;

— для нежитлових приміщень мм.Лисичанська та Привілля — 0,1 %, Новодружеська-1,0 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (41,34 грн.) за 1 кв. метр бази оподаткування, згідно внесених Законом № 909-VIII змін.

А платники — фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року.

Що стосується транспортного податку за легкові автомобілі (з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати) сплачують власники — фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти у 2016 році за 2016 рік за ставкою 25000 гривень на рік за кожен автомобіль.

Питання, з якими зверталися громадяни під час «гарячої лінії», стосувалися і декларування доходів за минулий рік.

Сергій Макаренко звертав увагу, що податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до 1 травня 2016 року, а для тих громадян, які бажають отримати податкову знижку, — упродовж усього року. Декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську