Плата за землю - значний внесок до місцевого бюджету

«У сьогодняшній непростий час податкові органи роблять все можливе задля того, щоб надходження до бюджетів усіх рівнів не знижувались, навіть у несприятливих економічних умовах. Учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні є, зокрема, платники майнових податків, які роблять значний внесок до місцевих бюджетів у вигляді плати за землю. Так фахівцями управління оподаткування фізичних осіб ДПІ в м. Лисичанську забезпечено надходження до місцевого бюджету, з початку поточного року, 1688,3 тис. грн. плати за землю. Цей показник на 302,1 тис. грн. або на 21,8 % більше ніж за відповідний період минулого року», — про це повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м. Лисичанську Сергій Макаренко.

Сергій Олександрович зауважив, що фізичні особи — платники податків повинні сплачувати податки через установи банків та поштові відділення. У разі несвоєчасної сплати нараховується пеня та штрафна санкція. Пільги по сплаті земельного податку у розмірі 0,10 га (10 соток) поширюються на: — інвалідів I та II груп; — фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; — пенсіонерів; — ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії іх соціального захисту»; — фізичних осіб, визнаних законом особами, які постражджали внаслідок Чорнобильскої катастрофи. Звільнення від сплати податку на землю поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання, у межах граничних норм.

«Землевласникам необхідно також пам’ятати, що згідно статті 287 п. 287.5 Податкового кодексу України, податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення — рішення (починаючі з 01.07.2011р.). Таким чином, граничний темін сплати — ДО 29 СЕРПНЯ 2015р. (який вже минув!). За несвоєчасну сплату земельного податку, на підставі статті 126 Податкового кодексу України, платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу у наступних розмірах: 1) при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати грошового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу; 2) при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу. У випадку несплати земельного податку стягнення заборгованості буде здійснюватися через судові органи», — наголосив Сергій Макаренко.

Шановні громадяни! За консультаціями щодо земельного податку можна звертатися безпосередньо до фахівців ДПІ у м. Лисичанську — III поверх, кім. № 35 або за телефоном:7-15-99 щоденно,крім вихідних (субота, неділя), з 9:00 до 18:00.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську