Вакцинація - надійний захист від інфекційних захворювань!

Вакцинація є найбільш значимим досягненням медичної науки та практики у боротьбі з інфекційними захворюваннями.

Роком початку вакцинопрофілактики вважається 1796 рік, коли була здійснена перша імунізація проти віспи. З жовтня 1977 року в світі не зареєстровано жодного випадку захворювання віспою і це є блискучим прикладом досягнень вакцинопрофілактики.

Профілактичні щеплення і на сьогоднішній час вважаються найбільш ефективним засобом профілактики інфекційних захворювань. Завдяки щепленням відсутні захворювання поліомієлітом, реєструються лише поодинокі випадки захворювань на кашлюк, дифтерію, епідемічний паротит, кір, знизилася захворюваність на краснуху, вірусний гепатит В.

З метою запобігання таких особливо небезпечних хвороб, як сказ та правець, проводяться щеплення з приводу укусів тваринами та з приводу травм .

Згідно ст.27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» профілактичні щеплення проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правцю та кору є обов’язковими. Інші обов’язкові щеплення встановлюються для груп населення за віком та за епідемічними показами.
В даний час успішно застосовуються комбіновані вакцини проти дифтерії, кашлюку, правця (Інфанрикс, АКДП); дифтерії та правця (АДП); дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції (Пентаксим); кору, паротиту та краснухи (КПК) та ін.

Необхідно завжди пам‘ятати, що вакцинація — це надійний захист від інфекційних хвороб та їх ускладнень.

Лисичанське міськрайонне Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області