Щодо погашення заборгованості із заробітної плати у м. Лисичанську

Cтаном на 01.11.2013 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах міста Лисичанська становила 10048,3 тис. грн., що на 101,8 тис. грн. менше порівняно з даними на 01.10.2013р.

По економічно активних підприємствах заборгованість становила 2127,8 тис. грн. або 21,2% від загального боргу, з них 1078,1 тис. грн. — по комунальних підприємствах.

За період з початку року заборгованість по економічно активних боржниках скорочено на 440,7 тис. грн. або 17,1%, в жовтні — на 213,4 тис. грн. або 9,1%.

Більше ніж на 64 відсотки з початку року ліквідовано існуючої заборгованості із заробітної плати перед працівниками ТОВ «Лисичанськспецбуд» і станом на 01.11.2013р. графік погашення заборгованості на підприємстві виконується з випередженням на 1,7 тис. грн. Повне погашення заборгованості із заробітної плати протягом листопада забезпечено на ЛКСП «Лисичанськводоканал» (650,0 тис. грн.).

Як і в попередні місяці, найбільший обсяг невиплаченої заробітної плати припадає на підприємства відносно яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, а саме 78,3% або 7871,3 тис. грн., з них 5890,2 тис. грн. — це заборгованість підприємств визнаних банкрутом (перебувають у процедурі ліквідації ) — ВАТ «Лисичанський ГТВ», ДП «Лисичанська ТЕЦ», ДП «Ремонтно-будівельне управління», ЗАТ «Лисичанськхліб».

Провадження у справах про банкрутство регулюється Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та іншими законодавчими актами, відповідно до яких і визначається порядок, джерела погашення існуючої заборгованості в процедурі банкрутства підприємства.

Проблемні питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах, як області, так і вищезазначених підприємств м.Лисичанська, в тому числі щодо відсутності та пошуку потенційних покупців на виставлене для продажу майно банкрутів, прискорення продажу майна з метою направлення вилучених коштів на погашення боргів із заробітної плати, розглянуто в ході чергового засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, що відбулося в листопаді цього року, в якому взяли участь і представники міської влади.

За результатами засідання обласної комісії ухвалено низку рішень, направлених на прискорення погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах, зокрема щодо пошуку потенційних покупців на виставлене для продажу майно, взяття під контроль здійснення ліквідаторами оцінки та продажу майна підприємств, тощо.

По підприємствах міста, які призупинили свою виробничо-господарську діяльність у попередні роки (економічно неактивні), суму боргу з оплати праці становила 49,2 тис. грн., що наполовину менше, ніж на початок року (99,2 тис. грн.), та на рівні даних попереднього місяця.

Питання забезпечення повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств залишається на контролі у виконкомі Лисичанської міської ради та обласної державної адміністрації.

Начальник УПСЗН О.А. Єздакова