Пам'ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) — це група гострих інфекційних захворювань з ураженням шлунково-кишкового тракту. До ГКІ відносяться такі захворювання як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гострі гастроентероколіти та інші. У хворих кишковими інфекціями, як правило, підвищується температура, з’являється нудота, болі в животі, блювота, пронос.

Зріст захворювання кишковими інфекціями реєструється у теплий період року, коли створюються сприятливі умови для розмноження та накопичення збудників ГКІ в навколишньому середовищі та виникає ризик епідемічних ускладнень.

Збудники ГКІ потрапляють в організм людини з їжею, водою, через брудні руки, іграшки.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, відвідування туалету;
  • вживати тільки кип’ячену або питну воду у фабричній розфасовці, не пити сиру воду з колодязів і відкритих водойм, така вода може бути забруднена і містити збудників кишкових захворювань;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити перед вживанням;
  • в домашніх умовах дотримуйтесь правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, термінів придатності та умов зберігання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються. Сирі продукти і готову їжу слід зберігати окремо. Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;
  • не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

При появі симптомів кишкових інфекцій негайно звертайтесь за медичною допомогою.

ДЗ «Лисичанська міська СЕС Луганської області»