Щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати

altАналіз свідчить, що за період з початку 2011 року заборгованість з виплати заробітної плати в м. Лисичанську зменшилась із 16589,4 тис. грн. до 14546,9 тис. грн. Зокрема, у серпні поточного року вдалося скоротити загальний борг на 53,7 тис. грн.

Станом на 01.09.2011 року із 14546,9 тис. грн. заборгованої зарплати, більша частка (8959,3 тис. грн.) — на підприємствах банкрутах. Зростання заборгованості серед підприємств даної категорії у серпні зафіксовано на Привільському заводі «Електроприлад» (на 56,3 тис. грн.), а загальна сума боргу перед 153 працівниками підприємства становить 1302,7 тис. грн.

На економічно активних підприємствах невиплачено 5551,3 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, що на 100,7 тис. грн. менше, ніж на 01.08.2011р. Скорочення боргів забезпечено на 2 підприємствах комунальної власності (КП «Лисичанськтепломережа» та КП «Лисичанське тролейбусне управління») на загальну суму 79,3 тис. грн. На підприємствах приватної власності заборгованість зменшено на 167,4 тис. грн., а кількість боржників скоротилась на 1 одиницю. Не розв`язується проблема на державному підприємстві «Лисичанська ТЕЦ», на якому приріст заборгованості з зарплати у серпні становить 146,0 тис. грн., а сума боргу — 1732,0 тис. грн.

На рівні даних попереднього місяця (36,3 тис. грн.) залишається сума заборгованості на підприємствах, які призупинили виробничу діяльність.

Роз`яснювальна робота з керівниками підприємств, які накопичили заборгованість з виплати заробітної плати, страхових внесків, в тому числі і до Пенсійного фонду, проводиться в ході засідань міської комісії, головою якої є заступник міського голови Головньов М.С. В роботі комісії приймають участь представники державної податкової інспекції, Пенсійного та соціальних фондів, виконавчої служби, правоохоронних, контролюючих органів. З початку року проведено 15 засідань комісії, заслухано всього 47 звітів керівників підприємств та приватних підприємців, що використовують найману працю (деяких неодноразово).

Предметом обговорення на комісії є також питання підвищення рівня заробітної плати та недопущння її виплати нижче від законодавчо встановленного рівня.

Результатом проведеної роботи є погашення (скорочення) заборгованості по заробітній платі на окремих підприємствах, зменшення з початку року на половину кількості підприємств-юридичних осіб та майже в 4 рази СПД-фізичних осіб, які нараховували (виплачували) зарплату нижче встановленого законодавством рівня.

Але, на жаль деякі суб`єкти господарської діяльності ігнорують запрошення на комісію. В таких випадках комісія змушена звертатись до правоохоронних, контролюючих органів щодо вжиття заходів реагування до цих посадових осіб. Адже, питання щодо розв`язання проблеми заборгованості із заробітної плати, забезпечення її виплати відповідно до норм чинного законодавства є одним з напрямків діяльності всіх владних структур.

Заступник начальника УПСЗН Ю.Ю. Гасанбекова