Як родині отримати пенсію у зв'язку з втратою годувальника?

Якщо людина вважається зниклою безвісти за особливих обставин, непрацездатні члени її сім’ї можуть отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу у зниклої безвісти особи за особливих обставин.

Перелік членів сім’ї, які мають на це право, визначає Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (https://t.ly/Ujg0c).

Право на отримання такої пенсії виникає через один місяць з дня внесення інформації про людину до Єдиного реєстру досудових розслідувань або Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Пенсія нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.

Щоби отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника за особу, яка є зниклою безвісти за особливих обставин, потрібно подати заяву про її призначення та необхідні документи до сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України. Зробити це можна також онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ (portal.pfu.gov.ua) або через засоби порталу державних послуг Дія. У випадку подання заяви онлайн, до неї потрібно додати скановані копії оригіналів документів.

До пакета документів необхідно обов’язково додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Яким є розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника?

Пенсія обчислюється на підставі наданих документів, проте вона не може бути нижчою 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на одного непрацездатного члена сім’ї, 120 % – на двох, 150 % – на трьох і більше.