Щодо погашення заборгованості із заробітної плати у Лисичанську

altЗа оперативними даними щомісячного моніторингу станом на 01.06.2011 року загальна сума заборгованості із заробітної плати в м. Лисичанську у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 727,5 тис. грн., або на 5,1% і становила 13505,6 тис. грн.

Всього протягом січня-травня поточного року борги з виплати заробітної плати на підприємствах міста скоротились на 3083,8 тис. грн. або 18,6%.

Аналіз оперативних даних свідчить про скорочення «зарплатних» боргів в травні місяці по всіх категоріях. Зокрема, на економічно активних підприємствах заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася на 601,6 тис. грн., або на 11,1%. Так, зменшено заборгованість перед працівниками 3-х підприємств міста. Серед них — ТОВ «Лотуре-Зернопром», КП «Лисичанськводоканал», ДП «Лисичанська ТЕЦ». Збільшення заборгованості допущено на ЗАТ «Лисичанськспецбуд», КП «Лисичанське тролейбусне управління», КП «Лисичанськтепломережа».

Упродовж 5 місяців поточного року рівень заборгованості перед працівниками підприємств комунальної форми власності зменшився на 2884,4 тис. грн. або 58,1% і на 1 червня становив 2083,8 тис. грн.

В цілому заборгованість по активних боржниках становила 4801,2 тис. грн. і займає 35,5% загального боргу.

Майже на 1,4% (124,0 тис. грн.) зменшилася сума боргу із виплати заробітної плати на підприємствах, які проходять процедуру санації або банкрутства. Станом на 1 червня поточного року сума боргу становила 8668,1 тис. грн. (проти 9049,1 тис. грн. на 1 січня). Серед 6-ти підприємств-банкрутів на трьох (ВАТ «Лисичанський ГТВ», Привільський завод «Електроприлад», ЗАТ «Лисичанський м`ясо комбінат») — забезпечено часткове скорочення боргів, на інших — сума боргу залишилась на рівні даних попереднього місяця.

На економічно неактивних підприємствах сума боргу становила 36,3 тис. грн. і зменшилась на 1,9 тис. грн. або 5,0% (за рахунок часткової ліквідації заборгованості на ПП «ОСТ»).

Заробітна плата — одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, роботодавців, органів виконавчої влади і безпосередньо впливає на рівень життя населення.

Проблемні питання несвоєчасної виплати заробітної плати контролюються облдержадміністрацією, міською радою щотижнево. На виконання доручень Міністерства соціальної політики України від 25.05.2011 щодо погашення заборгованості із заробітної плати, Луганською облдержадміністрацією, з метою пошуку шляхів і форм усунення цієї соціальної проблеми, керівникам підприємств-боржників з виплати заробітної плати (в першу чергу державних та комунальних) пропонується здійснити аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства, ефективності витрат коштів, звернувши особливу увагу на витрати невиробничого характеру та причини заборгованості з оплати праці.

Результатом розроблених та вжитих заходів повинно стати суттєве скорочення боргів перед працівниками підприємств та їх погашення у повному обсязі.

Заступник начальника УПСЗН Ю.Ю. Гасанбекова