На підприємствах міста Лисичанська є позитивні тенденції щодо скорочення боргів з оплати праці

Одним із соціальних питань, які потребують вирішення, є повернення заборгованості з виплати заробітної плати. Питання забезпечення своєчасної і гарантованої виплати заробітної плати працівникам підприємств перебуває на постійному контролі у виконкомі міської ради.

Завдяки низці заходів, на підприємствах міста Лисичанська є позитивні тенденції щодо скорочення боргів з оплати праці. Сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств всіх категорій порівняно з початком 2011 року зменшилась на 2356,3 тис. грн. і на 1 травня, за оперативними даними, становить 14233,1 тис. грн.

Із загальної суми боргу 38,0% припадає на економічно активні підприємства, 61,8% — на підприємства-банкрути, частка економічно неактивних підприємств в обсязі заборгованості складає 0,2%.

Серед економічно активних підприємств значна сума заборгованості не виплачена перед працівниками ДП «Лисичанська ТЕЦ» (2258,0 тис. грн.), борг приватних підприємств становить 1480,2 тис. грн. Незважаючи на відповідні доручення Уряду щодо прискорення погашення боргів та недопущення їх виникнення, поповнили перелік боржників ПП «Технополіс» (166,6 тис. грн.) та Лисичанська філія «Технотканина» (борг у сумі 110,8 тис. грн. ліквідовано протягом першої декади травня).

Варто зазначити, що заборгованість на підприємствах комунальної сфери з початку року скоротилась майже на 66,5% (3303,6 тис. грн.), і на 01.05.2011 року становить 1664,6 тис. грн. Найвищий рівень погашення боргів протягом січня-квітня п.р. забезпечено на КП «Лисичанськтепломережа» (на 1737,1 тис. грн. або 91,7%), КСП «Лисичанськводоканал» (на 1792,7 тис. грн. або 72,6%).

В цілому заборгованість по активних-боржниках становить 5402,8 тис.грн.

Заборгованість підприємств щодо яких застосовано процедури банкрутства становить 8792,1 тис. грн., а кількість підприємств — 6 одиниць. Протягом квітня місяця зменшення заборгованості спостерігається майже на всіх банкрутах, за винятком ВАТ «Лисичанський завод ГТВ» (зростання на 59,0 тис. грн.). Так, частково ліквідована заборгованість із заробітної плати на ЗАТ «Лисичанський м`ясокомбінат» (на 170,3 тис. грн.), Привільському заводі «Електроприлад» (на 85,1 тис. грн.), ВАТ «Лисичанський КХП» (на 16,0 тис. грн.) та ін.

У сумі 1,4 тис. грн. (3,5%) зменшилась заборгованість в категорії підприємств, які призупинили виробничу діяльність, за рахунок часткової виплати заборгованих сум працівникам ПП «ОСТ».

Протягом січня-квітня 2011 року, спеціалістами Управління праці та соціального захисту населення, в межах повноважень, проведено 19 перевірок щодо дотримання законодавства про працю на 18 підприємствах. Перевірками було охоплено 14 підприємств різних форм господарювання на яких не було забезпечено своєчасну виплату заробітної пати і які мали борги з неї. Управлінням проводиться спільна робота з контролюючими та правоохоронними органами відносно перевірок та притягнення, за матеріалами перевірок, посадових осіб-порушників законодавства про працю до відповідальності. Так, в поточному році 2 підприємства-боржника перевірено спільно зі співробітником прокуратури м. Лисичанська, 8 підприємств — спільно з головним державним інспектором праці Територіальної державної інспекції праці в Луганській області. За результатами перевірок до міської прокуратури направлено 9 матеріалів (ЗАТ «Лисичанськспецбуд», ДП «Лисичанська ТЕЦ» та ін.), до Територіальної державної інспекції праці в Луганській області — 4 (КП «Лисичанське тролейбусне управління», ЗАТ «Лисичанський м`ясокомбінат» та ін.), за якими до посадових осіб вжито заходи прокурорського реагування, адміністративної та дисциплінарної відповідальності.

Заступник начальника УПСЗН Ю.Ю. Гасанбекова