Торгівля людьми-це злочин та порушення прав людини

 Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

Для торгівлі людьми не існує державних кордонів чи вікових обмежень. Потрапити у сучасне рабство може будь-хто, незалежно від рівня освіти та соціального статусу. Жертвами цього злочину стають і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, втягнення у злочинну діяльність, вилучення органів.

Форми торгівлі людьми:

Трудова експлуатація – чоловіків, жінок та дітей змушують працювати проти їх волі під загрозою насильства чи іншого покарання. Це супроводжується обмеженням свободи, відібранням документів чи майна. Оплата за работу не здійснюється, або не відповідає обіцяній.

Торгівля органами – добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу, що здійснюється під дією тиску, погроз, а також використання уразливого стану людини.

Сексуальна експлуатація – дорослих та дітей внаслідок обману, примусу, погроз чи інших засобів маніпуляції втягують до проституції, «ескорт послуг», секс туризму, зйомок в порнографічних фільмах тощо.

Втягнення у злочинну діяльність – людям обіцяють вигидне працевлаштування, але, застосовуючи різні засоби впливу та залякування, їх змушують перевозити наркотики чи інші заборонені речовини та предмети, порушувати закон. Проте замість заробітної плати, ці люди можуть отримати чималий термін ув’язнення.

Примусове жебрацтво – примус людини до жебрацтва із застосуванням погроз, маніпуляцій та вимог відшкодування непосильне боргове зобов’язання.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи.

Вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей.

Вас примушували відробляти неіснуючі борги.

Вас втягнули у злочинну діяльність шляхом примусу, шантажу або насильства – є підстави вважати, що ви стали жертвою торгівлі людьми.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Більш детальну інформацію про:

- ризики потрапляння громадян у ситуацію торгівлі людьми;

- порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

- види допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

- перелік установ, закладів, служб та організацій, які надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;

- контакти відповідальних посадових осіб за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та громадських організацій, які працюють у цій сфері, можна отримати, звернувшись до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, кабінет № 38 (начальник відділу), № 37 (спеціалісти відділу), та за телефонами: (06451) 73543, або 72939.

Консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати також, звернувшись на Національну «гарячу лінію» за загальноєвропейським номером (116123). Даний номер є безкоштовним з мобільних телефонів. Лінія працює анонімно та конфіденційно.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради