Спека - надзвичайна пожежна небезпека

За умов тривалої спекотної погоди рослинність, що висохла на сонці, легко спалахує від будь-якого джерела вогню. Останнім може стати непогашений недопалок, сірник, не кажучи вже про багаття.

Зазвичай, причинами масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Вирушаючи на відпочинок, громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду. Під дією відкритого сонячного проміння навіть залишена скляна пляшка може спричинити займання сухої трави чи лісової підстилки, не кажучи вже про викинутий сірник або недопалок. І цього буде достатньо для того, щоб спровокувати масштабну пожежу!

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

розводити багаття у лісі та лісопосадках;

заїжджати автомобілем до лісу;

палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

створювати смітники та спалювати відходи;

спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

при розведенні багаття необхідно розчистити місце, а після відпочинку — обов’язково загасити його та засипати землею (чи залити водою);

слід пам’ятати, що забороняється розводити багаття ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Розведене вогнище не можна залишати без нагляду.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради Руслан Дембицький

Майстер виробничого навчання Лисичанських територіальних курсів ЦЗ та БЖД 3 категорії Ірина Гордієнко