Пам'ятка батькам щодо літніх канікул дітей

Ось і настала чудова пора – час літніх канікул та розваг для дітей! Відпочинок влітку завжди йде на користь, якщо не трапляється надзвичайних пригод. Як не прикро, але саме під час літнього сезону у нещасних випадках гине велика кількість дітей і дорослих. Щоб відпочинок не приніс нам небажаних проблем ми маємо подбати про свою безпеку та безпеку своїх дітей, причому заздалегідь. Не зайвим буде нагадати правила, які можуть врятувати від небезпек і зберегти життя.

Інформуйте своїх дітей про правила поводження з електричними приладами. Постійно нагадуйте дітям, як себе поводити в критичній ситуації, коли в біду потрапляють вони або хтось з їхніх друзів.

Як свідчить аналіз нещасних випадків з дітьми, небезпека може чекати навіть у вашому дворі. Краще всього, щоб ви пояснили дитині, що найбільш небезпечні місця: люки, підвали, горища, будівельні майданчики потрібно оминати стороною.

Вулиця великого міста – не найліпше місце навіть для дорослої людини. Тим більше вона не пристосована для дитини. Перебуваючи на вулиці, діти обов’язково повинні дотримуватись правил дорожнього руху.

Добре, що в окремих дворах є дитячі майданчики з гойдалками. І як погано, що вони є! Оскільки гойдалки мають велику рушійну силу, то якщо на великій швидкості вони вдарять дитину – це може закінчитися трагічно. Тут часом навіть дорослі не можуть правильно оцінити безпечну відстань. Сідати і злазити з гойдалки слід тільки тоді, коли вона повністю зупиниться. Ні в якому разі не можна стрибати з гойдалки. Розкажіть дитині до чого можуть призвести ці порушення.

На жаль, на відпочинку люди забувають про правила поведінки в лісі, спричиняючи пожежі. Перебуваючи в лісовій та парковій зоні на відпочинку, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки. Виберіть місце для вогнища й обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозаймання лісових масивів. Не дозволяйте дитині бавитися сірниками, розпалювати вогнища.

Поясніть дитині, що ніякі рослини, ягідки, зернятка, зібрані на вулиці, не можна класти до рота. Для гри краще використовувати знайомі дітям рослини.

Яке ж літо без відпочинку біля водойм? Відпочинок біля води корисний і приємний для дітей та дорослих. На жаль, не всі діти вміють плавати та дотримуються правил поведінки на воді. Діти повинні чітко усвідомити, що робити і як надати першу допомогу при виникненні надзвичайної ситуації. Важливою умовою безпеки під час відпочинку, є правильний вибір і обладнання місця для купання. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях! Тут може виявитися неглибоко, а інколи на дні лежать гнилі колоди, гостре каміння, об яке можна поранитися, та густі водорості, у яких легко заплутатися. Не відпускайте дітей самостійно до водоймища.

Шановні батьки! Виховуйте у дітей навички безпечної поведінки, демонструючи це власним прикладом.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради Микола Петренко

Майстер в/н курсів 3 категорії м.Лисичанська НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Аліна Гальченко