Вшанування подій Української революції 1917 – 1921 р.р

У першому півріччі 2010 року в закладах культури міста проведена цілеспрямована робота по вшануванню подій Української революції 1917 – 1921 р.р.

Зокрема, у ПК ім. В.І. Леніна на базі народного музею історії содового заводу пройшли тематичні екскурсії, бесіди для учнів загальноосвітніх шкіл, студентів медичного училища та педагогічного коледжу. Так, 26.02. 2010 р. для учнів 6-7 класів ЗОШ № 2 була проведена тематична екскурсія «Погляд у минуле», присвячена подіям в Україні періоду 1917-1921 років. Діти ознайомились з фотографіями та біографіями робітників заводу «Донсода», які приймали участь в подіях тих далеких часів. В формі діалогу було проведено обговорення історичних фактів проголошення автономії України та створення Української Народної Республіки (УНР).

Творчі працівники ПК ім. В.М.Сосюри» провели історичну годину «Героями не народжуються, ними стають», присвячену пам’яті героїв Крута, де мова йшла про подвиг студентів, відданість своїй Вітчизні, віру в незалежну самостійну Україну.

Крім того, в Лисичанському міському краєзнавчому музеї створений постійно діючий експозиційний зал: «Лисичанськ довоєнний. XIX сторіччя», де проводяться уроки історії, оглядові та тематичні екскурсії для жителів та гостей міста, школярів, студентської молоді. За звітний період по залу було проведено 78 оглядових та тематичних екскурсій, загальною кількістю 1773 чол. Особливою увагою відвідувачів користуються особисті речі жителів м. Лисичанська, які приймали активну участь в революційних збройних повстаннях, проявляючи виключний героїзм та мужність. На одному із стендів цього залу представлені портретні зображення Михайла Грушевського – голови Центральної Ради, Президента України та Володимира Винниченко – голови Генерального Секретаріату Центральної Ради, розміщено Третій Універсал, виданий в листопаді 1917 року. В експозиції представлені грошові знаки УНР – перші українські банкноти номіналом 10 грн., 100 грн., 500 грн., карта I світової війни, цікава колекція грошових знаків царського уряду, солдатські натільні хрести, іконки, штик до російської гвинтівки, артилерійський тесак, кулемет «Максим» та ін.

Фахівці бібліотек комунального закладу «Лисичанська ЦБС» проводять роботу, направлену на всебічне висвітлення минулого нашої країни. Для кращого ознайомлення користувачів з подіями Української революції в систематизованій картотеці статей оформлено рубрику «За Україну, за її волю» (філ. № 2), «Революційні події» (ЦБ). Постійнодіюча виставка – пам’ять «Згадаймо славу ту, що в пам'ять перейшла» (філ. № 2) поповнюється новими актуальними матеріалами. Інформуючи читачів про події Української революції, працівники бібліотек роблять доступним для кожного правду про минуле, сприяють розширенню інтересу до історичної спадщини.

Про це повідомляє відділ культури Лисичанської міської ради