У Лисичанську відбулось засідання Координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми

Вчора, 15 грудня, відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника міського голови Ігоря Ганьшина.

В роботі Координаційної ради взяли участь начальники та спеціалісти управлінь, відділів та служб Лисичанської міської ради, директор Лисичанського міського центру зайнятості, представник Лисичанського відділу поліції ГУ національної поліції в Луганській області.

На порядку денному розглядалося питання щодо становища жінок на ринку праці в м. Лисичанську. Директор Лисичанського міського центру зайнятості Тетяна Соколко, зазначила, що протягом січня-листопада 2016 року мали статус безробітного 1638 жінок (або 66,5% від загальної кількості безробітних, зареєстрованих в Лисичанському міському центрі зайнятості). З них працевлаштовано 355 жінок, що складає 69,8% загальної кількості працевлаштованих безробітних. 19 безробітних жінок працевлаштовано з наданням роботодавцям компенсації єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, 1 безробітній надано одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Рівень працевлаштування безробітних жінок склав 21,7%, що на 1% вище, ніж загальний рівень працевлаштування безробітних. Проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості 169 безробітних жінок. Залучено до участі в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру 175 жінок.

У своїй доповіді Тетяна Едуардівна також навела статистичні дані щодо надання Лисичанським міським центром зайнятості послуг населенню. Так, протягом цього року 1600 жінок отримали 7974 послуги, з них: профінформаційних послуг — 4746, профконсультаційних — 3141. За цей період 87 жінок пройшли профвідбір за домовленістю роботодавця з подальшим профнавчанням та працевлаштуванням. Послуги надавалися на індивідуальних профінформаційних та профконсультаційних прийомах та на групових заходах. Наразі у Лисичанському міському центрі зайнятості проводяться профінформаційні заходи до яких залучаються соціальні партнери: юристи Норвезької ради у справах біженців, співробітники Товариства «Червоного Хреста». Проте, станом на 01.12.2016р. на обліку в Лисичанському міському центрі зайнятості перебуває 494 безробітних жінки, що складає 65,4% загальної кількості безробітних, з них: 13 жінок проходять професійне навчання за направленням служби зайнятості, 18 — продовжують участь у громадських роботах.

Питання про роботу Лисичанського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області щодо питань з протидії торгівлі людьми, зокрема торгівлі дітьми, насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, гендерної рівності висвітлював начальник сектору Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Олексій Алексєєв. Олексій Леонідович зазначив, що діяльність Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області в частині попередження насильства в сім’ї здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства України. Так, до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї з початку 2016 року було притягнуто 92 особи, з них 18 осіб повторно. Станом на 15.12.2016 року на профілактичному обліку Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області перебуває 77 осіб, що скоїли насильство в сім’ї, всі чоловіки. З початку 2016 року на облік було поставлено 75 таких осіб, а знято з обліку — 65. Спільно із спеціалістами відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради регулярно здійснюються спільні рейди щодо відвідування сімей групи ризику, під час яких проводяться профілактичні заходи з метою недопущення насильства в сім’ях в подальшому. Фактів торгівлі людьми у 2016 році на території обслуговування Лисичанським ВП ГУНП в Луганській області не встановлено.

Також під час засідання за вагомий внесок у вихованні дітей, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей членами Координаційної ради було вирішено рекомендувати на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» Аллу Арсентіївну Миронову, яка народила та виховала 6 дітей.

Окрім того, на засіданні було розглянуто питання щодо виконання розпорядження Луганської обласної державної адміністрації від 07 листопада 2016 року № 645 «Про затвердження Регіонального плану заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпека“ на період до 2017 року» та відновлення роботи ГО «Лисичанська міська рада жінок».

У ході засіданні Координаційної ради кожен з присутніх, висловив свою точку зору, з приводу обговорення питань порядку денного.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради