Необережне поводження з вогнем - основна причина виникнення пожеж!

Надзвичайні ситуації завдають чимало лиха людям та навколишньому середовищу, несучи з собою значні матеріальні, екологічні збитки, а часто й людські жертви. Найбільш поширеними надзвичайними ситуаціями з усіх існуючих категорій є пожежі.

Більшість наших громадян, коли чують інформацію про пожежі, думають, що пожежі відбуваються десь, у когось, а зі мною, мовляв, цього ніколи не станеться. Але, як свідчить статистика, пожежа — це реальна небезпека.

Найпоширенішою причиною пожеж є необережне поводження з вогнем, іншими словами — це наша легковажність і недбалість. Пояснення цьому дуже просте: до того, що нас оточує в повсякденному житті, ми звикаємо і не приділяємо належної уваги, а вогонь такого ставлення до себе не прощає.

Наступними за поширеністю є пожежі, що виникли через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок. Все, що працює від електроенергії, є джерелом підвищеної пожежонебезпеки. Неприпустимим є прокладання електричних мереж без ізоляції, з’єднання проводів так званим «скручуванням», використання тимчасових електромереж з грубим порушенням правил пожежної безпеки.

Окремо наголошуємо на причинах пожеж внаслідок дитячих пустощів з вогнем. Дуже важливо, щоб діти знали, як поводитися в умовах пожежі. Ні в якому разі не можна ховатися. Необхідно якнайшвидше залишити приміщення, в якому сталася пожежа, щільно закривши за собою двері, і кликати на допомогу дорослих. Якщо батьки виходять з помешкання і маленькі діти залишаються насамоті, потрібно сховати в недоступному для дітей місці сірники, прибрати електронагрівальні прилади, вимкнути телевізор, загасити в печі тліюче вугілля; а краще — не залишайте дітей наодинці з небезпекою.

При виявленні ознак пожежі громадяни зобов’язані негайно зателефонувати за номером «101». При цьому необхідно вказати точну адресу, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей і повідомити своє прізвище.

Шановні громадяни! Будьте обережні з вогнем — не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей без нагляду.

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Ірина Жуган

Майстер в/н Лисичанських міських курсів Аліна Гальченко