30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини. Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми — криміналізацією злочину в національному законодавстві — прийняття та виконання соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення, особливо зараз, коли Україна опинилася у військовому конфлікті.

З огляду на вищевикладене відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради в котре нагадує, що при відділі діє «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми, а також для звернень громадян, які постраждали внаслідок трудового або сексуального насильства (тел.: 73543, 72939).

Крім того, працюючи в рамках даної програми протягом І півріччя бібліотекарі КЗ «Лисичанська ЦБС» ставили за мету підвищення рівня знань стосовно прав людини, виховання поваги до особистості, запобігання складними життєвими ситуаціями. Увагу користувачів до такої теми, як сучасне рабство привернув конкурс дитячих малюнків «Скажи СТОП! торгівлі людьми» (бібліотека-філія сімейного читання № 2), де діти художньо виразили в малюнках своє відношення до цього негативного явища. Для студентів нафтохімічного технікуму був проведений тренінг з теми «Шляхи протидії торгівлі людьми» (центральна бібліотека). Всі учасники моделювали проблемні ситуації, працювали в групах, розігрували рольові ігри. Надзвичайно дієвим став перегляд відеофільму «Не стань живим товаром». Також в бібліотеках були оформлені: кейс-досьє «Торгівля людьми — сучасний прояв рабства» (бібліотека-філія сімейного читання № 2), інформаційний стенд «Ні, торгівлі людьми» (бібліотека сімейного читання № 8). Працівники бібліотек виготовили та розповсюдили тематичні пам’ятки: «Як не стати жертвою торгівців людьми» (бібліотека-філія № 9), «Правила поведінки з незнайомими людьми» (бібліотека для дітей № 1).

З метою попередження такого явища, як торгівля людьми в КЗ «Палац культури ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська» проведено усний журнал «Торгівля людьми — міф чи реальність».

26-28 січня 2016 року в місті Києві пройшов перший в Україні тренінг з впровадження принципів захисту в роботі з вразливими категоріями населення, протидії торгівлі людьми за підтримки Міжнародної організації з міграції. Тренінг провів спеціаліст з питань захисту, департамент надзвичайних ситуацій штаб-квартири Міжнародної організації з міграції Женева, Швейцарія — Лаура Лунгаротті. Мета тренінгу — впровадження інтеграції принципів гуманітарного захисту до кризового реагування. Знання отримані на тренінгу допоможуть при роботі з вразливими категоріями населення.

На тренінгу були представники з 17 міст України. Громаду міста Лисичанська представляла керівник ініціативної групи КЗ «Лисичанський міський Палац культури», в рамках проекту «Сприяння стабілізації громад на Донбасі» — Рясна Ганна. По закінченню тренінгу вона отримала сертифікат про участь та можливість проводити консультації з теми: «Впровадження принципів захисту та протидії торгівлі людьми».

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради