Як захиститися від кліщів

Весна — час пробудження усієї природи. Молода зелень, свіже повітря, спів пташок — так гарно впливають на самопочуття людини.

Але з настанням весни виникає ще й загроза укусів кліщів. Кліщі, довгий час сидять на листках дерев та кінчиках трави в очікуванні своєї жертви, а потім миттєво чіпляються до відкритих ділянок шкіри людини. Ці комахи дуже маленькі за розміром і їх важко вчасно помітити на одязі чи тілі. Безболісно присмоктавшись до своєї жертви, кліщ живиться її кров’ю і може збільшитися в 200 разів (з непомітної комахи досягає розмірів великої горошини).

Тому, якщо ви збираєтесь на природу, то подбайте про свою безпеку заздалегідь, а саме — правильно одягайтеся, тобто:

— оберіть такий одяг, який максимально прикриє ваше тіло, найкраще одягти комбінезон (якщо немає комбінезону — заправте штани у шкарпетки, верхній одяг (сорочка, футболка з довгим рукавом тощо) повинен щільно облягати руки та бути наглухо застібнутим і заправленим у штани), із взуття оберіть краще чоботи або високі черевики, які щільно зав’язуються;

— комір та манжети рукавів змастіть камфорною олією;

— вуха та волосся захистіть головним убором (хустка, берет і т.д.).

Перебуваючи у лісі, не забувайте час від часу оглядати відкриті ділянки тіла, адже після присмоктування кліщі не одразу починають живитися кров’ю, тому при своєчасному їх виявленні та правильному видаленні зменшується ризик зараження небезпечними інфекційними захворюваннями. Якщо разом з вами відпочивають і ваші домашні улюбленці — свійські тварини, то не забувайте оглядати і їх.

Повернувшись з лісу, уважно обстежте свій одяг та тіло, особливо ділянки, які були відкриті, голову, шию.

При виявленні кліща, що присмоктався, потрібно негайно звернутися до лікаря. Краще самотужки його не видаляти. У разі використання вазеліну чи жирів для його видалення, паразит швидше розповсюджує інфекцію. Місце укусу можна змазати концентрованим розчином солі.

Більш безпечними для відпочинку є сухі соснові ліси з піщаним грунтом чи галявини, на яких відсутні високі зарості.

Відпочивайте на лоні природи з користю для свого здоров’я та життя.

Жуган І., головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту

Гальченко А., майстер в/н Лисичанських міських курсів