Про волонтерський рух у Лисичанську в 2015 році

Рішенням виконкому Лисичанської міської ради № 550 від 21.07.2009р. створено Координаційну раду з питань розвитку та підтримки волонтерського руху та затверджено її склад і Положення про Координаційну раду.

До надання гуманітарної допомоги особам, які потрапили в складні життєві обставини, залучаються благодійні та громадські організації такі, як: «Фонд Олександра Романовського», Фонд Рината Ахметова «Допоможи», організація «ДонбасSOS», міська організація Товариства Червоного Хреста, релігійні організації, які частково вирішують деякі питання соціального захисту громадян зазначеної категорії, наприклад отримання благодійної допомоги у вигляді продуктів харчування, одягу, взуття, предметів побуту та гігієни. Міська організація Товариства Червоного Хреста є координатором допомоги громаді від міжнародних благодійних організацій, які забезпечили окрему категорію громадян та ВПО, постраждалих від бойових дій внаслідок АТО, ваучерами на придбання будівельних матеріалів та продуктів харчування, побутовою технікою, засобами гігієни, тощо. Громадська організація «Щаслива родина — міцна країна» забезпечує зазначену категорію громадян гарячим харчуванням. Наразі, пункти роздачі їжі забезпечують усіх, хто потребує, гарячим харчуванням чотири рази на тиждень.

Лисичанська міська організація ветеранів приймає участь у роботі з розвитку та підтримки волонтерського руху. Волонтерський рух в м. Лисичанськ розвивається за направленнями: «Пенсіонер — пенсіонеру», «Ветеран — ветерану», «Бій самотності». Мета таких направлень — надання соціально-побутової, медичної та психологічної підтримки самотнім непрацездатним громадянам, ветеранам та інвалідам. Молодіжні волонтерські групи свою роботу проводять за напрямом: «Молодь — ветерану».

За клопотанням територіального центру фотосалони «Віктор» та «Дует» постійно надають безкоштовні послуги з фотографування особам, які потребують відновлення втрачених документів. До проведення урочистих та святкових заходів залучається учнівська молодь, а саме колективи художньої самодіяльності шкіл міста та інструментальний ансамбль викладачів Лисичанської музичної школи № 2 «Сувенір», колективи будинків культури. В кінотеатрі «Дружба» для ветеранів неодноразово було організовано безоплатні колективні перегляди фільмів у форматі 3-D.

В 2015 році напередодні свят Дня Перемоги, Дня ветерана, Міжнародного дня інвалідів територіальний центр звернувся до громади міста з проханням прийняти участь в благодійних акціях з вшанування ветеранів та інвалідів. Приватні підприємці, мешканці нашого міста відгукнулись на звернення та надали для проведення урочистих заходів продукти харчування, солодощі.

Активом відділу освіти Лисичанської міської ради створено волонтерський центр, який для переселенців та військових проводить збір та розподіл одягу, меблів, дитячих візочків, посуду та інших речей, а також виготовляє маскувальні сітки, «буржуйки». Центр відкрив сторінку у Facebook «Волонтери Лисичанська» (під назвою «Зігрій солдата»).

У тісному контакті з львів’янами Центр для дитячої пульмонології отримав меблі, побутові речі, для пологового будинку — медикаменти для новонароджених.

Рішенням Лисичанської міської ради від 01.12.2015р. № 441 за поданням Координаційної ради з питань розвитку та підтримки волонтерського руху найкращі волонтери були урочисто нагороджені грамотами та листами подяки Лисичанської міської ради.

Координаційна рада з питань розвитку та підтримки волонтерського руху