"Україна: громадський неспокій" - програма Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

У жовтні 2015 року у конференц-залі готелю «Театральний» м. Запоріжжя пройшов семінар «Тренінг по ваучерним програмам» в рамках програми «Україна: громадський неспокій».

У роботі семінару взяли участь від Національного Комітету Червоного Хреста України координатор програми Іван Коштура, фінансовий координатор проекту Ігор Мацак, фінансовий менеджер від Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Таїсія Постовойтенко, а також представники обласних організацій ТЧХУ Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Харкова — учасники цього проекту. Всього в семінарі взяли участь 18 осіб.

Упродовж двох діб були розглянуті наступні питання: ознайомлення з особливостями розповсюдження ваучерів та коштів у рамках гуманітарних програм, важливість впровадження ваучерних програм в Україні, обмін досвідом (по програмах розповсюдження ваучерів та іншої грошової допомоги), огляд методології, процедур і форм, пов’язаних з розповсюдженням ваучерів, цільові групи, вибір отримувачів допомоги, подача заявок та їх реєстрація, комунікація з отримувачами допомоги, проектний та фінансовий моніторинг проекту та його результатів, залучення волонтерів до реалізації програм, вимоги до волонтерів, шляхи заохочення волонтерів тощо.

У Луганській області в рамках проекту «Україна: громадський неспокій» 320 родин із числа внутрішньо переміщених осіб із зони конфлікту, а також 80 — із числа місцевих мешканців м. Лисичанська, котрі офіційно зареєстровані у місцевому виконавчому комітеті, як такі, у яких зруйновано житло, згідно проекту зможуть отримати ваучери номіналом 2000 грн. для домашнього вжитку.

Категорія отримувачів була визначена донором. Це багатодітні родини (три та більше дітей у віці до 16 років), інваліди 1,2 групи (до 70 років), одинокі батьки (з дітьми до 16 років), люди похилого віку (від 70 і старше), а для місцевих мешканців м. Лисичанська необхідно мати акт про зруйноване житло. Необхідні речи побутового вжитку можна буде придбати у будівельних магазинах «Будівельник», з якими укладені відповідні угоди.

Таким чином, Міжнародна Федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця спільно з Національним Товариством Червоного Хреста України, зможе надати таку необхідну допомогу 400 найбільш знедоленим сім’ям Лисичанська, на загальну суму 800 тис. грн. А у листопаді з міською організацією Червоного Хреста продовжить роботу Національне Товариство ЧХ Австрії, яке впроваджує програму продовольчих ваучерів. 230 сімей, із яких 40 лисичани, інваліди І групи, отримають картку, з якою зможуть придбати необхідні продукти харчування в мережі супермаркетів «Брусничка».

Такі проекти дають надію багатьом родинам, які опинились у скрутних життєвих обставинах, що їх проблеми для більшості громадських організацій, як Міжнародних так і національних, являються небайдужими.

Тільки разом, спільними зусиллями можна подолати всі негаразди в суспільстві і надати дієву допомогу тим, хто цього потребує.

Голова міської організації Товариства Червоного Хреста Тетяна Бабич