Вітання з Днем Соборності України

Шановні мешканці Лисичанської міської територіальної громади!

Лисичанська міська військова адміністрація вітає вас з Днем Соборності України!

Це свято щорічно відзначається 22 січня, у день коли було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1919 році.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

Також 22 січня, але у 1990 році, в Україні відбулася одна з наймасштабніший у Східній та Центральній Європі масова акція - «Живий ланцюг». Вона стала одним із важливих кроків до відновлення Української держави. Люди взялися за руки, щоб продемонструвати Соборність України на шляху до незалежності.

Ланцюг починався в Івано-Франківську від Центрального народного дому (колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту Злуки), йшов через Стрий (звідси йшло його відгалуження на Закарпаття), Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тим, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіславів) у 1919 році був столицею ЗУНР. «Українська хвиля» простягалася на близько 700 кілометрів.

Це свято нагадує нам, що ми один, єдиний народ і ніякі кордони, і ніякі агресори не зможуть нас розділити!

Слава Україні!