Якщо через війну ви втратили кінцівку і потребуєте протезування, то необхідно діяти за відповідним алгоритмом

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Отримання протеза – безкоштовне. Для оплати вартості протеза держава становила ціну, яку відшкодовує протезному підприємству. Сягати ця сума може до 2 млн гривень. Окрім цього, держава гарантує відшкодування вартості якісного обслуговування та ремонту протезних виробів.

Після операції період загоєння може тривати від двох до семи тижнів, в залежності від важкості травми та необхідності додаткових хірургічних втручань. Алгоритм етапності надання медичної допомоги військовослужбовцям розроблено на рівні Міністерства Оборони України та Міністерства охорони здоров’я України починаючі з поля бою до ампутації кінцівки й надання реабілітації.

Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протеза НЕ ПОТРІБНО чекати встановлення інвалідності

Для того, щоб отримати протез за державні кошти необхідно:

1. підготувати документи:

  • - копію паспорта громадянина України;
  • - копію ідентифікаційного коду;
  • - рішення ВЛК про необхідність забезпечення протезним виробом;
  • - витяг з наказу командира в/ч або довідка про обставини травми;
  • - копію довідки про участь в бойових діях.

2. Подати відповідні документи та до ЦНАПу:

- Якщо ви ще у лікарні - зверніться до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо соціального працівника немає - зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи.

або

- Зверніться до найближчого ЦНАПу чи в місцевий орган соціального захисту населення.

або

- Якщо вам було встановлено групу інвалідності, ви можете подати заявку онлайн за посиланням https://ek-cbi.msp.gov.ua/#mptabfive

3. Отримати направлення

- Направлення на забезпечення протезом ви отримаєте в ЦНАПі або, якщо вам встановлено групу інвалідності, воно прийде в електронний кабінет особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАПі.

Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.

- Визначатися з підприємством треба ретельно вивчивши усі можливості та врахувавши низку факторів. Не нехтуйте факторами географічного розташування (адже вам потім має бути зручно обслуговувати протез), а також досвіду протезиста. Досвідчений протезист - це той, який протезує не менше 20 пацієнтів на рік протягом щонайменше 3 років поспіль. Якщо ж у вас складна ампутація (подвійна ампутація, вичленення кульшового суглоба, коротка кукса), то важливо обрати протезиста, який має не менше п'яти років досвіду. Підписуйте договір з підприємством тоді коли вже визначилися остаточно, але пам'ятайте, що протягом 14 днів ви ще можете змінити підприємство.

ВАЖЛИВО:

- Якщо тобі пропонують протезування за кордоном, переконайся, що розумієш умови протезування та поцікався, який план подальшого обслуговування протеза. Протягом першого року об’єм кукси змінюється і часто необхідно регулярно підлаштовувати протез.

- Де б не відбувалось протезування, з`ясуй, як відбуватиметься обслуговування та гарантійний ремонт протеза

4. Подати офіційну заявку (в паперовій чи електронній формі) до протезного підприємства. Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.

5. Підприємство починає виготовляти протез

6. Взаємодія з працівниками підприємства під час виготовлення протеза (примірка і т.д.).

7. Впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез. При простих випадках на виготовлення протеза достатньо 3 тижні. Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом - 3 місяці.

Багато корисної інформації щодо підтримки в протезуванні, видів протезів, спілкування з вже протезованими ви можете отримати на сайті https://protezhub.com/

Наприклад, перелік підприємств з протезування в вашій області https://protezhub.com/factories?word=